Toppolitiker inför rätta: kränkte homosexuella

Anna Hansson/TT

Publicerad 2022-01-24

Finlands tidigare inrikesministers uttalanden kring homosexualitet har lett till åtal. Päivi Räsänen nekar till brott och hänvisar till yttrandefrihet och religionsfrihet. Arkivbild.

Finlands tidigare inrikesminister Päivi Räsänen har beskrivit homosexualitet som en utvecklingsstörning. Nu ställs kristdemokraten inför rätta misstänkt för hets mot folkgrupp, rapporterar finländska medier.

Räsänen, tidigare partiledare för Kristdemokraterna och riksdagsledamot, har bland annat uttryckt att homosexualitet är skam och synd. Hon har även skrivit att det är en vetenskapligt bevisad psykosexuell utvecklingsstörning.

”Uttalandena kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därför överskrider de gränserna för yttrande- och religionsfrihet”, skrev riksåklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet i april.

Räsänen står bakom sina uttalanden men menar att hon inte gjort sig skyldig till något brott. Rättegången, som inleds på måndagen, rör tre fall av hets mot folkgrupp. Det gäller politikerns inlägg i sociala medier, uttalanden i ett radioprogram samt en text Räsänen skrev för Lutherstiftelsen 2004.

Fallet har blivit uppmärksammat, dels då det rör en så högt uppsatt politiker, dels eftersom det ställer frågan om religionsfrihet och yttrandefrihet kontra hets mot folk på sin spets.

– Ingen har någonsin sagt att man inte får citera Bibeln, men det är en annan fråga om man använder bibelcitat för att stämpla en minoritet, säger Matti Tolvanen, professor i straffrätt och processrätt vid Östra Finlands universitet, till Svenska Yle.

Följ ämnen i artikeln