Moderaterna i ny svensk-finländsk Natogrupp

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2022-04-01

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Moderaterna och det finländska systerpartiet Samlingspartiet tillsätter en gemensam arbetsgrupp om Nato.

Målet är att länderna tillsammans söker medlemskap i försvarsalliansen vid sommarens toppmöte i Madrid, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Eftersom jag och Petteri Orpo (Samlingspartiets ordförande) är måna om att Sverige och Finland går hand i hand tänker vi att det bästa sättet för det är att skapa en gemensam arbetsgrupp med oss två och medarbetare som håller tät dialog. Allt som sker i Sverige ska de veta om i Finland och allt som sker i Finland ska vi veta om i Sverige, säger Kristersson.

Utöver partiledarna ska även partiernas respektive vice ordförande Elisabeth Svantesson och Elina Valtonen, riksdagsledamöterna Kai Myääknen och Wille Rydman från Finland samt Pål Jonson, Jessika Roswall och Hans Wallmark från Sverige ingå i gruppen.

Möts 6 april

Det första mötet äger rum i Stockholm onsdagen den 6 april. Då bjuds även norska Høyres partiledare Erna Solberg och danska Konservative Folkepartis partiledare Søren Pape Poulsen in.

– Det är för att få med Natoperspektivet också i vårt arbete, säger Kristersson.

Framöver är det dock helt och hållet en svensk-finländsk arbetsgrupp.

TT: Era partier har redan ett nära samarbete, vad blir skillnaden?

– I stället för att ha ett traditionellt samarbete där man träffas och lär känna varandra blir detta väldigt operativt. Eftersom vi båda siktar på att vi ska bli medlemmar i ett gemensamt ställningstagande och beslut, som också involverar 30 andra länder, så krävs väldigt mycket samarbete, där man inte bara lär av varandra utan också gör samma saker, säger Kristersson, som bedömer att gruppen kommer att mötas varje vecka.

Med eller utan S

I mars meddelade Kristersson att M lämnar in en Natoansökan om partiet vinner valet förutsatt att det finns riksdagsmajoritet i frågan, oavsett om det stöds av Socialdemokraterna eller inte.

Förhoppningen är dock att även S kommer ändra inställning och att Sverige och Finland kan söka medlemskap redan vid årets stora ordinarie Nato-toppmöte i Madrid i Spanien i slutet av juni.

– Där är vi inte än, men det är ett fullt realistiskt mål givet det vi ser just nu. Jag tycker också det är tydligt att allt fler i Finland i vart fall i praktiken har sikte på det målet. Och är det målet för Finland måste det också vara målet för Sverige, säger Kristersson.

Natokansli inrättas

M inrättar även ett Natokansli i riksdagen som ska ledas av Diana Janse, tidigare ambassadör i bland annat Mali och Georgien, som tillsammans med extern expertis ska förbereda allt det som krävs inför en Natoansökan.

– Det här är bråttom men det är också viktigt att det görs noggrant. Vi försöker matcha båda de kraven, säger Ulf Kristersson.