Brittisk politik

Avgångskrav på Boris Johnson efter ”partygate”-skandalen

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Partygate-skandalen har satt Boris Johnsons under hård press.

Parlamentet vill utreda premiärministern – och nu växer missnöjet i det egna leden.

– Showen är över, säger den tidigare ministern Steve Baker.

Boris Johnsons hjältestatus efter besöket i Kiev räckte inte långt. I går vände det brittiska parlamentet honom ryggen och röstade för att starta en utredning om Johnson medvetet har ljugit och misslett parlamentet om pandemifesterna, skriver The Guardian.

Johnson kommer nu utredas av en kommitté och skulle det fastställas att han ljugit för parlamentet är det praxis att han avgår enligt parlamentets regler.

Boris Johnson har både pudlat och betalat böter för festerna som hölls när skarpa restriktioner rådde i landet. Hittills har flera festdeltagare dömts att betala böter.

Toppolitiker vill avsätta Johnson

Flera tunga namn i den brittiska politiken har nu riktat kritik mot premiärministerns fester och hantering av festerna. Ett flertal av dem kommer från Johnsons egna parti Tories.

Den tidigare Brexit-ministern i det egna partiet Steve Baker sa under gårdagen att han var ”förskräckt” av Johnsons attityd och att han borde ha avgått för länge sedan.

– Premiärministern borde ha varit borta från posten sedan länge. Premiärministern borde veta att showen är över, sa den tidigare konservativa ministern Steve Baker.

Och oppositionspolitikern William Wragg, ordförande i konstitutionskommittén, sa i parlamentet i går att han lämnat in en misstroendeförklaring mot Boris Johnson.

Bad om ursäkt för festerna

Boris Johnson har själv ”helhjärtat” bett om ursäkt för att ha brutit mot covidreglerna och deltagit i fester på 10 Downing street. Men han har samtidigt sagt att han inte ljugit för parlamentet.

Vid ett flertal tillfällen har fester anordnats på Downing street under lockdown, bland annat har det varit olika födelsedagsfester, avtackningar och drinkkvällar, vid minst två tillfällen ska deltagarna ha tagit med sin egen alkohol.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Boris Johnson kommer bötfälls efter ”partygate”

ÄMNEN I ARTIKELN

Brittisk politik

Boris Johnson