SD-topp: Black lives matter är rasistiskt

Statybråket har nått riksdagen

Uppdaterad 2020-07-02 | Publicerad 2020-06-25

Carl von Linnés statyer riskerar att förstöras.

Då rasar Björn Söder (SD).

”Det rasistiska nätverket Black lives matter uppmanar till att riva ner svenska statyer,” skriver Söder till justitieminister Morgan Johansson (S).

Björn Söder (SD) är orolig för att det svenska kulturarvet ska förstöras genom vandaliseringar.

Black lives matter-rörelsens genomslag har lett till att statyer av personer med kopplingar till rasism och slavhandel vandaliserats världen över. En staty av Christofer Columbus i Boston, USA, har fått sitt huvud avhugget och sprejat med röd färg, eftersom den italienska upptäckaren på sina resor tagit ursprungsinvånare som slavar.

I brittiska Bristol slets en staty av slavhandlaren Edward Colston, som finansierat mycket av staden, ner från sin plint och slängdes i floden. Statyn av Belgiens kung Leopold II i Bryssel har också vandaliserats på grund av kungens brutala kolonialstyre i Kongo kring förra sekelskiftet.

Nu har statydebatten kommit till Sverige och avbildningar av den svenska biologen Carl von Linné (1707-1778) vandaliserats, bland annat vid Petriplatsen i Lund. Då rasar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder i en skriftlig fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Stänktes med röd färg

Linnéstatyn i Lund hade enligt Söder stänkts med röd färg, fått ett vitt skynke med en text om rasism fäst på sig. På flera ställen hade den sprejats med bokstäverna BLM. Söder kallar i sitt brev Black lives matter-rörelsen ”ett rasistiskt nätverk”.

Black lives matter-demonstration i Washington, USA.

”Anhängare av det svarta rasistiska nätverket Black lives matter uppmanar i olika forum och sammanhang att riva ner och förstöra svenska statyer,” skriver Söder i frågan, daterad den 24 juni. Han fortsätter:

”En antirasistisk aktivist hävdade i en Twittertråd att den världsberömde svenske biologen Carl von Linné, som levde på 1700-talet, är fader till rasbiologin, och uppmanade till att riva ned statyer av honom. Aktivisten listade flera statyer av Linné som aktivisten finner provocerande och vill bli av med.”

”Kulturarvet förstörs”

Söder avslutar med frågan: ”Vilka åtgärder vidtar ministern för att inte vårt svenska kulturarv ska förstöras genom vandaliseringar?”

Gunnar Broberg, professor i idéhistoria vid Lunds universitet, menar att Linnés kritiker har en vinklad bild av den svenske vetenskapsmannen.

– Linné är inte en ideolog för rasism eller någonting, han har inte en agenda för europén att kuva eller lägga under sig afrikanen, säger Broberg, som i fjol släppte boken ”Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné”.

– Han säger särskilt i en paragraf att ”färg är inte ett kriterium för indelning av vare sig växter, djur eller människa”.

Delade in människor

Carl von Linné klassificerade människan bland djuren och kallade den homo sapiens – den visa människan. Han har av kritiker kallats en urfader för den moderna rasismen på grund av att han delat upp människor i olika grupper beroende på härkomst.

– Han delar in människan i variationer av homo sapiens efter världsdelarna; européer, asiater, afrikaner och amerikaner. Och där sätter han ursprungsamerikanen överst, säger Broberg.

– Sedan har han omdömen om de fyra variationerna – inte raserna – men egentligen är dessa variationer inte någonting för systematikern att jobba med utan det är tillfälligt beroende på klimat och hur vi formar oss. Och där ger han alla de fyra varietéerna omdömen som är beska såväl för europén som för afrikanen och asiaten. Men amerikanen, det vill säga ursprungsamerikanen, håller han högst.

Linnémonumentet i Humlegården.

Är inte just uppdelningen av folk från olika delar av världen det problematiska här?

– Det beror ju på i vilket syfte man gör det. Om människan är en biologisk varelse så måste man ju också studeras biologiskt. Ondsint forskning är ju en sak och de här koloniala syftena är ju inte vetenskapliga utan de är ju ekonomiska, politiska maktperspektiv.

– Han har fler omdömen. Det finns negativa omdömen om samtliga fyra. Sedan beror det på hur man väljer vilka man vill fokusera på.

Det är inte Linné som går in på det här med ras, menar Broberg.

– Det kommer ju på slutet av 1700-talet i Tyskland.

Något annat som stod ut med Linné, enligt Broberg, var hans goda relation till samerna efter att han bott i Lappland på 1730-talet.

– Jag stöder med glädje BLM. De har en god sak men de ska inte drabbas av dåliga argument, säger Broberg.