Gazabon: Vi lever som djur

Publicerad 2024-01-01

Världen har gått in i ett nytt år och kriget i Gaza fortsätter.

I Israel inleddes 2024 med en våg av raketer som avfyrades av terrorstämplade Hamas.

I Gaza uppges över 20 människor ha dödats i israeliska attacker under natten.

Följ ämnen
Gaza

Redan runt tolvslaget ljöd sirener över Israel, rapporterar AFP:s korrespondenter på plats. I en video som publicerats på sociala medier tar Hamas väpnade gren på sig ansvaret för attacken. Raketerna som avfyrades under natten till nyårsdagen är ”ett svar på Israels massakrer på civila”, säger den väpnade grenen.

Israels försvarsmakt bekräftar attacken, utan att initialt rapportera in dödsoffer eller skadade.

Palestinier i Khan Yunis i södra Gaza betraktar resterna av ett hus som bombats av israeliskt stridsflyg. Bilden togs på nyårsafton.

”Vi är utmattade”

Även Gaza har beskjutits, och där uppger tjänstemän på det Hamasstyrda hälsodepartementet att 156 människor har dödats under det senaste dygnet.

På måndagen dödades minst åtta människor och 20 skadades när en israelisk robot träffade ett hus i staden Deir al-Balah i centrala Gaza, enligt palestinska myndigheter. Israels militär uppger att en av Hamas befälhavare dödades i en flygräd i Deir al-Balah.

Sedan kriget inleddes i början av oktober, efter Hamas terrorattack mot Israel, har det rått stor brist på mat, bränsle, vatten och mediciner i Gaza. Gazabon Bassam Hana, 29, säger att han hoppas att 2024 ska bli bättre.

– Vi är utmattade, vi har fördrivits fem gånger under det här kriget, säger Bassam Hana.

– Vi hoppas att det blir bättre 2024 och att vi kan leva precis som alla andra människor. Nu lever vi som djur.

En israelisk militärhelikopter flyger nära gränsen mellan Israel och Gaza på nyårsdagen.

”Utdragna strider”

Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, sade på nyårsafton att den israeliska armén förbereder sig på utdragna strider.

– I kväll börjar året 2024. Krigets mål kräver utdragna strider, och vi förbereder oss därefter, sade han vid en presskonferens.

Runt 22 000 människor har dödats i Gaza sedan kriget bröt ut, enligt hälsomyndigheterna som styrs av Hamas, och 85 procent av områdets befolkning har tvingats på flykt.

FN-chefen António Guterres har fördömt det ”enorma mänskliga lidandet” och den ”kollektiva bestraffningen” av palestinska civila.

Över 1 100 personer dödades i Israel under Hamas attack den 7 oktober. Omkring 250 personer togs som gisslan, varav 129 fortfarande hålls i fångenskap, enligt israeliska uppgifter.