Putins budskap till skoleleverna: ”Lär er älska Ryssland”

Publicerad 2023-09-03

Rysslands 40 000 skolor ska bli ännu mer propagandistiska denna höst.

Skolåret inleds med att eleverna får se en video där Vladimir Putin är lärare.

Hans budskap till barnen: lär er att älska Ryssland.

Sedan 1 september förra året är propagandalektioner obligatoriska i ryska skolor. Varje måndag inleds numera med nationalsången och flagghissning och ett så kallat ”samtal om viktiga saker”, det vill säga en lektion där läraren sprider Putins världsbild.

När det nya ryska skolåret startade i fredags höll landets president i ett propagandasamtal med 30 utvalda toppelever i en skola utanför Moskva. I morgon kommer filmen med samtalet att visas i skolor över hela Ryssland:

– Jag vet varför vi segrade i andra världskriget. För att det är omöjligt att besegra ett folk med en sådan attityd. Vi var totalt oövervinneliga då och är likadana fortfarande, sade Putin enligt nyhetsbyrån Ria Novosti och förklarade att syftet med måndagssamtalen är att eleverna ska lära sig att ”älska Ryssland”.

Sedan i fredags gäller också den ryska dumans lag om att alla skolor ska följa exakt samma läroplan. Läroplanen stadgar bland annat att målet med lektionerna i ryska språket är att eleverna ska ”få en övertygelse och beredskap att tjäna och försvara fosterlandet, och att känna sig ansvariga för dess öde”, enligt BBC.

I ämnet rysk litteratur är de kända ryska science fiction-bröderna Boris och Arkadij Strugatskijs böcker utslängda till förmån för en berättelse av Zachar Prilepin, en författare som hyllar kriget i Ukraina.

I fredags, på Kunskapens dag, höll Vladimir Putin i ett så kallat ”samtal om viktiga saker” med 30 utvalda elever i Solnetjnogorsk utanför Moskva.

Ska övervaka stämningen bland barnen

Allra mest orwellsk blir undervisningen för tonårseleverna i 10:e och 11:e klass, som i höst får en ny historiebok. Där står bland annat följande om kriget i Ukraina:

”Våra soldater – som är kategoriskt beordrade att aldrig någonsin beskjuta civila kvarter – stötte i början av den militära specialoperationen på en aldrig tidigare skådad taktik från Nato. Den ukrainska armén skyddade inte sina invånare, befäste inte städerna utan tvärtom – de intog positioner i civila kvarter och tillät inte invånarna att lämna dem. Med andra ord använde de sina egna invånare som gisslan, som ”levande sköldar”. En sådan ohygglig taktik har ingen armé någonsin förr i historien använt på sitt eget territorium. Ni är redan vuxna, ärade högstaklasselever. Dra era egna slutsatser av Ukrainas nya militära taktik.”

Propagandan går kanske inte hem oss alla. En mamma i Ryssland berättar anonymt för tidningen Meduza hur 16-årige sonen agerar i skolan om han hamnar på en propagandalektion:

– Han sätter på sig sitt headset och lyssnar på musik. Så gör 90 procent av klassen, hävdar hon.

Men lärarna på många skolor har sedan invasionen blivit alltmer påpassade av skolledningarna:

– Klasslärarna är tillsagda att övervaka stämningen bland barnen. Om någon till exempel får höra att en elev sjunger en ukrainsk sång förs eleven iväg till ett samtal med klassläraren, en psykolog och en socialarbetare som säger: ”Kära barn, du har förmodligen hört den där sången av en händelse, men partiets officiella linje är en annan. Och vi vill ju inte att det ska bli några problem för dina föräldrar”, säger en anonym lärare i Moskva till Meduza.

Enligt en annan anonym lärare, intervjuad av BBC, är den nya läroplanen och de nya läroböckerna bara en uppvisning i ”politisk lojalitet” från ryska upplysningsministeriets sida. I praktiken kommer deras påbud inte att följas i alla ryska skolor.

Aleksandr Kondrasjov, medlem i fackförbundet Läraren, säger till BBC:

– Skolan är en konservativ struktur. Det som står på ett papper motsvarar nästan aldrig det som pågår i klassrummen.

Flera andra lärare, som är krigsmotståndare, säger till Meduza att de inte följer statens påbud om vad ”samtal om viktiga saker” ska innehålla.

I den nya ryska historieboken för tionde- och elfteklasselever säger den ryske presidenten att ”vi har inte börjat något krig, vi försöker avsluta det”.

Följ ämnen i artikeln