S-topp i Botkyrka slår tillbaka: ”Det är helt osant”

Publicerad 2023-06-16

I ett brev till partiledningen larmar tio socialdemokrater om hot och utpressning från den lokala ledningen.

I brevet pekas nye kommunstyrelseordförande Emanuel Ksiazkiewicz ut som drivande i de påstådda missförhållandena – något han nu starkt tillbakavisar.

– Brevet är ledsamt och bisarrt att ta del av, och långt ifrån sanningen, säger han.

Socialdemokraterna i Botkyrkas infekterade maktstrid har fått ett nytt kapitel när tio personer i fullmäktige i ett brev till partiledningen går till frontalangrepp mot Emanuel Ksiazkiewicz, som i våras tog över som kommunstyrelsens ordförande efter bortmanövrerade Ebba Östlin.

En vänding som Ksiazkiewicz mest tycker är sorlig.

– Jag är väldigt trött på den här frågan, och också ledsen över hela den här konflikten, säger han.

”Är helt osanna”

Påståendena om utpressning och regelförändringar som skulle syfta till att öppna kassaflödet till ABF kallar han rena lögner.

– De uppgifterna är helt osanna, det finns inga sådana förslag någonstans. ABF:s fritidsgårdar är ett avslutat kapitel och det finns inget intresse från dem att starta upp någon ny i kommunen, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Brevskrivarna påstår att S-ledningen i Botkyrka vill luckra upp reglementet för kommunala bidrag till föreningar, men Ksiazkiewicz påstår att förändringen man vill göra är helt tvärtom, och istället göra det svårare för föreningar att få bidrag om de är föremål för en rättslig utredning.

– I nuvarande formulering står att återbetalning ”kan” krävas, men vi vill kolla om det i stället ska stå ”ska”. Tvärtom vill vi försvåra för föreningar att lura kommunen och det ska finnas tydligt på pränt att i riktlinjerna om att den som begår fel ska betala tillbaka, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Emanuel Ksiazkiewicz

En smutskastning

Han upplever brevet från 10 av Socialdemokraternas 36 personer starka fullmäktigegrupp som smutskastning och ett försök att måla upp en bild av ett parti i fullblommad konflikt, något han själv inte alls upplever.

– Så som jag ser det är det ingen nyhet att flera av de som undertecknade brevet var väldigt tydligt positionerade på andra sidan i hela konflikten mellan mig och Ebba, och att de också var väldigt upprörda efter årsmötet. Flera av dem har också velat ha politiska positioner som de inte har fått, så det är klart att de är sura och besvikna.

– Det är inget annat än en bisarr och ledsam situation. I stället för att acceptera det demokratiska beslutet gör man på det här viset, jag tycker det är vädigt anmärkningsvärt.

Fotnot: Aftonbladet har under dagen sökt brevskrivarna som inte gått att nå för en intervju.

Brevet som skickats till partiledningen.

Sida 2.