Polisen i Eskilstuna efter skjutningarna: ”Risk för ond spiral”

Publicerad 2023-07-23

Eskilstuna skakas av två skjutningar på två dagar.

En man har dött och en pojke vårdas med livshotande skador.

Nu fruktar polisen en våldsspiral.

Eskilstuna har skakats av två skjutningar på lika många dagar. Den första skedde i stadsdelen Skiftinge vid 22-tiden på fredagen. På platsen hittades en 23-årig man som togs till sjukhus. Han avled senare av sina skador.

– Han dog på sjukhuset. Han var träffad av mer än ett skott, sa polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin under fredagsnatten

Enligt polisen ska det ha varit flera personer på platsen där det sköts. Därför utreds händelsen som mord på den avliden 23-åringen, men även som försök till mord på de övriga som också befann sig på platsen.

Polis på plats efter skjutningen 21 juli.

Pojke med livshotande skador

Den andra skjutningen inträffade i stadsdelen Nyfors under lördagskvällen. En pojke under 18 år vårdas med livshotande skador. Polisen undersöker om det finns en koppling till den pågående gängkonflikten i staden, men vill inte uttala sig ytterligare med tanke på offrets låga ålder.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har pojken tidigare haft en hotbild mot sig. I samband med skjutningen ska vittnen ha sett flera svartklädda gärningsmän och personer sågs lämna brottsplatsen på elsparkcykel.

Insats i Eskilstuna för andra dagen i rad, den 22 juli.

Fruktar våldsspiral

Polisen bedömer att det finns risk för en eskalerande våldsspiral i staden. Det säger säger Robert Åkerström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Eskilstuna på en pressträff under söndagen.

– Det är klart det är lätt till hands att det är en risk framöver och en farhåga från vår sida att det kommer bli i en ond spiral. Nu måste vi se över våra förmågor. Så vi kan hindra nya våldsbrott från att ske.

Följ ämnen i artikeln