Träningsprofilerna om avslöjandet: ”Folk mår skit”

Publicerad 2023-11-16

Aftonbladet har granskat arbetsvillkoren på Nordic Wellness.

Nu reagerar flera stora träningsprofiler på avslöjandet – och tycker det är dags att gymbranschen börjar granskas.

– Det är en miljardindustri, och folk mår skit i den, säger Thomas Skoglund, personlig tränare och hälsoprofil.

200 sekunder har avslöjat omfattande brister på gymkedjan Nordic Wellness, som innefattar personpåhopp från chefer, sexism och orimliga arbetsförhållanden.

Thomas Skoglund, PT och hälsoprofil, säger att det är en kultur som finns överallt i branschen – och att den har fått pågå alldeles för länge.

– Gymvärlden har skapat en mall, och människorna som inte platsar i den blir inte bara dåligt, utan helt och hållet uselt bemötta av sina kollegor och chefer.

Han ser framför allt två problem, som också speglas i programmet från 200 sekunder. Det första är de dåliga arbetsvillkoren.

– Jag märker det på daglig basis, att nyanställda uppmanas spendera 10-13 timmar om dagen på arbetsplatsen, men bara får betalt för fyra.

Thomas Skoglund, PT och hälsoprofil.

Men det mest centrala han ser är den mentala ohälsan som finns i branschen, som många gånger går att knyta till vikthets och skönhetsideal.

– För tjejer handlar det många gånger om utseende och vikt, medan killarna brottas med att de är för spinkiga och saknar muskelmassa.

”Osnygga” får inte anställningar

Enligt Thomas Skoglund sipprar det till och med in i anställningarna i branschen - att den som uppfyller träningsidealen får jobben framför en person som faktiskt har mer kunskap om träning och har längre erfarenhet.

Han kallar det för ett ”hemligt språk”, arbetsgivare skriver inte rakt ut att de vill ha någon som passar in i ett specifikt ideal – men i slutändan är det de som får jobben.

– Det är det som gör att branschen blir mer exkluderande, en klubb för inbördes beundran både för de som söker sig till gymmen och de som söker sig till ett arbete på gymmet, säger han.

PT-morsan: ”Ryser i hela kroppen”

Även Jannice Kovács, grundare av företaget PT-morsan, reagerar starkt på 200 sekunders avslöjande.

– Gud vad hemskt, jag ryser i hela kroppen när jag hör om det. Man blir väldigt upprörd, säger hon.

Jannice Kovács, grundare av företaget PT-morsan.

På Nordic Wellness hemsida står det att det är viktigt att man har roligt på jobbet, men 200 sekunders granskning visar någonting annat.

– Det handlar ju om sälj. Kunder tänker kanske att det är bra, att företaget har sunda värderingar, säger hon.

Hon har sett samma förändring i branschen som Thomas Skoglund - att det gått från att handla om hälsa och välmående till en utseendetävling.

En tävling som inte bara de anställda, utan hela samhället förlorar på.

– Många företag tänker bara på att tjäna pengar. Utseendefixeringen går att tjäna pengar på, och det är väl därför det är så här. Det måste bli en ändring på det.

”Provocerande”

Det finns stora pengar att tjäna för svenska gymkedjor.

Olga Rönnberg, före detta coach i programmet Biggest loser och grundare för företaget Trainimal, tycker man ska starta en diskussion om fördelningen av pengarna.

– Jag tycker absolut det är provocerande. Det finns ju folk som drar hem alla pengar, medan det är folk ute på golvet som sliter.

Olga Rönnberg,

Hon känner också igen den verklighet som avslöjandet visar – ett hårt klimat med mycket jobb.

– Gym är gym, det är väldigt mycket slit och dåliga arbetsförhållanden, säger hon.

I dag har hon lämnat den världen bakom sig, och driver i stället eget. Hon är glad att ha lämnat det livet bakom sig.

– Jag var fysiskt sliten. Man har ett driv att hjälpa människor och man vill förändra folks liv, men verkligheten – speciellt den ekonomiska verkligheten – är helt annorlunda.

Nordic Wellness VD Magnus Wilhelmsson har sagt att han tar allvarligt på uppgifterna som framkommit i 200 sekunders granskning. Läs hela hans svar här.