Flicka skadades allvarligt av ättika – nu väcks åtal mot föräldrarna

Publicerad 2023-11-09

Paret från Eslöv misstänks ha synnerligen grovt misshandlat sin ena dotter.

Föräldrarna misstänks ha hållit sin då sexåriga dotter inspärrad, svultit henne, misshandlat henne och slutligen tvingat henne att dricka ättika.

När flickan väl togs till sjukhus var hennes skador så svåra att hennes magsäck fick opereras bort.

Nu, efter mer än tio månaders utredning, åtalas föräldraparet från Eslöv.

Föräldrarna, en 34-årig kvinna och en 43-årig man från Eslöv, åtalas på totalt sju punkter: synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

Under samtliga punkter finns även yrkanden om så kallat garantansvar, för att mamman och pappan har underlåtit att ingripa för att skydda dottern eller omgående se till att hon fick sjukvård för sina skador.

– Flickan har utsatts för allvarliga brott. Det har varit en väldigt omfattande utredning, och utifrån vad som framkommit av bland annat tekniska och medicinska undersökningar och av vad flickan själv har kunnat berätta anser jag att förundersökningen visar att det är de åtalade som har utsatt flickan för de här gärningarna, säger senior åklagare Ingegerd Jigin.

Undernärd och vanvårdad

Allting uppdagades när det bara var några timmar kvar till julafton 2022 då en flicka, idag sju år gammal, kommer in till akuten med livshotande skador. Hon har fått i sig ättika och hennes tillstånd är allvarligt.

Flickan har både hjärt- och leversvikt och skadorna i hennes mage är så svåra att magsäcken måste opereras bort. Flickan kommer aldrig mer kunna äta fast föda.

Men när läkarna undersöker flickan tyder det de ser på att hon utsatts för mer än en förgiftning.

Förutom skadorna i magsäcken så har flickan äldre skador. Hon är undernärd och upplevs vanvårdad.

Flickan vårdades på sjukhuset i Lund under många månader.

Misstänks ha hållits isolerad

Föräldrarna grips och en lång utredning inleds som först nu är klar.

Paret åtalas för synnerligen grov misshandel av flickan då de misstänks ligga bakom att flickan fick i sig ättikspriten.

– Vi misstänker att föräldrarna antingen har tvingat i henne det eller på något sätt agerat så att hon har fått i sig ättikan, har åklagare Ingegerd Jigin tidigare sagt.

Månaden innan flickan fördes till sjukhus misstänks föräldrarna dessutom ha hållit flickan isolerad i hemmet, något som gör att de även åtalas för olaga frihetsberövande. Flickan hade knappt setts till i skolan sedan terminens start.

– Misstanken är att hon har låsts in hemma. Men vi vet inte hur länge det har pågått, brottsmisstanken gäller åtminstone december månad, säger Ingegerd Jigin.

Vårdades åtta månader

Flickan har flera syskon men endast hon verkar ha utsatts av föräldrarna.

Enligt Sydsvenskan och HD har ett av de äldre syskonen i förhör vittnat om vad sjuåringen ”fått utstå”.

Vad som ledde fram till att föräldrarna misstänks ha behandlat ett av sina barn så illa är ännu oklart, men Aftonbladet har tidigare berättat att det första larmet om att allt inte stod rätt till i familjen kom tre månader innan flickan fördes till sjukhus.

Föräldrarna, som båda konsekvent nekat till brott, säger att flickan av misstag fått i sig ättikssprit som ställts på torktumlaren för att ta bort dålig lukt.

En liten rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av mamman har visat att det kan misstänkas att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Flickan vårdades på sjukhus i åtta månader innan hon i slutet av sommaren kunde skrivas ut och placeras i ett jourhem.

– Flickan mår under omständigheterna väl och går nu i skolan, säger Ingegerd Jigin.

Följ ämnen i artikeln