Nord Stream-läckan ökade Sveriges utsläpp

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-15

Efter läckorna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön uppmättes förhöjda nivåer metangas i luften. Bild på en mätstation utanför Perstorp från förra året.

Sveriges utsläpp minskade kraftigt förra året – men metangas från Nord Stream-läckan vänder upp och ner på statistiken, skriver TT.

Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser minskade med drygt fem procent förra året, enligt Naturvårdsverkets nya utsläppsstatistik.

På pappret ser det ändå ut som en ökning när Sverige redovisar utsläppen för i fjol. Orsaken är att den stora mängd gas, främst metan, som läckte ut vid sprängningen av Nord Stream-ledningarna i svensk ekonomisk zon ska räknas in.

– I stället för att de totala utsläppen minskade med fem procent blir det en höjning med sju procent, säger Anna-Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

Sveriges mål inom EU kan påverkas av detta och det finns risk för böter.

Naturvårdsverket redovisar nu även kolsänkan, hur mycket koldioxid som togs upp av skog och mark i fjol: totalt 41,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är en nedåtgående trend som främst beror på att mer skog avverkas och att tillväxten i skogen minskat.

– Vi ser att det kan bli svårt för Sverige att klara EU-målet för upptag i skog och mark, men det är något vi ska analysera närmare, säger Anna-Karin Nyström.