Hon är på sin vakt – alltid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Jenny Alexandersson: Prinsessans strategi kan rädda hennes liv

MADELEINES STRATEGI Prinsessan Madeleine använder ofta sin mobiltelefon som skydd när hon går ensam på stan. En strategi som kan rädda hennes liv.

Jag vet att hon är rädd.

Prinsessan Madeleine har många stalkers, men färre livvakter än kronprinsessan.

Ett offentligt liv är ett helvete när psyksjuka personer får upp vittringen.

Madeleine lever sitt liv i stråkastarljuset varje dag. Även de dagar hon sitter hemma i soffan i mysbyxor. Nätet är fullt av bilder på henne i vackra klänningar, i bikini och i privata situationer.

Inte konstigt att galningar hakar upp sig på vår prinsessa.

Hennes storasyster har livvakter dygnet runt. Som tronföljare är hon lika skyddad som kungen. Madeleine varken får eller vill ha det.

Men jag vet att hon är rädd ibland. När hon går ensam på stan talar hon alltid i mobiltelefon. Det är skönt att ha någon i andra änden när folk stirrar. När folk vill prata. När folk blir för närgångna.

De gånger som prinsessan är ute på krogen har hon alltid livvakter med sig.

Med alkohol i kroppen blir folk ännu mer påträngande. En del blir aggressiva när hon inte visar intresse tillbaka. Jag vet att det är en av orsakerna till att Madeleine föredrar hemmafester med vänner framför kaos på Stureplan.

Hovet vill inte berätta hur ofta Madeleine får sjuka brev, men jag vet att hon har stalkers. En del av dem skickar mejl eller ringer mig i förhoppning om att jag ska förmedla kontakt med prinsessan. Glöm det!

Madeleine känner sig trygg tillsammans med sina vänner. Genom åren har de byggt upp en strategi. Om någon kommer för nära motas de bort av kompisarna.

När hon kör bil kollar hon ofta i backspegeln. Känner hon sig förföljd gör hon som Säpo har lärt henne – hon byter fil, svänger in på någon gata eller snurrar runt ett kvarter.

Prinsessan är konstant uppmärksam på sin omgivning. Det måste hon. Det kan rädda hennes liv.

Läs mer: