”Kvinnor förbjöds arbeta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Birgitta Ohlsson, 34, riksdagsman (FP): Därför bör Sverige stanna i Afghanistan

Är den svenska närvaron i Afghanistan bra eller dålig? Åsikterna går isär.

Varje dag får två kända svenskar ge sin syn på debatten – och sina fem bästa argument för att trupperna ska stanna kvar eller åka hem.

1. Demokrati

Det är en seger för demokratins idé att val överhuvudtaget hålls i Afghanistan. Utan den militära närvaron från omvärlden inga val. Styrkorna agerar på mandat av FN:s säkerhetsråd, med stöd från Afghanistans lagligt valda regering.

2. Kvinnors rättigheter

Under talibanstyret förbjöds kvinnor att arbeta och gå i skolan. Lärare som utbildade kvinnor riskerade dödsstraff. Oerhört mycket finns givetvis kvar att göra, men det internationella samfundets engagemang i Afghanistan har lett till resultat.

3. Kamp mot heroinet

Ofattbara över 90 procent av världens heroin kommer från Afghanistan. Det är landets i särklass största export, finansierar talibanerna och bidrar starkt till den korruption som genomsyrar den afghanska staten. Heroinhandeln i världen skördar miljontals offer och undergräver demokratier i hela världen.

4. Stoppa fundamentalister

Låt oss vara klara över en sak; om världssamfundet nu lämnar Afghanistan överlämnar vi sannolikt landet återigen till talibanerna. Utan den militära närvaron faller Afghanistan tillbaka i inbördeskrig, förtryck och diktatur. Vad är alternativet?

5. Global solidaritet

Afghanistans befolkning tillhör den fattigaste och mest krigsdrabbade på vår jord. Att skapa fred i Afghanistan är en global angelägenhet som angår oss alla.

Följ ämnen i artikeln