Laser avslöjar oväntade detaljer om mayariket

Publicerad 2018-02-15

I flera tusen år härskade det mäktiga mayafolket i Centralamerika.

Nu har forskare hittat tecken på att rikets metropoler kan ha varit ännu större och mer komplexa än man tidigare trott.

Genom att använda sig av lidarteknik, en teknik som fungerar på samma sätt som radar men i stället använder laserstrålar, har forskarna lyckats upptäcka oväntade strukturer djupt inne i djungeln i norra Guatemala. Bland de nya upptäckterna finns såväl hus och palats som en 30 meter hög pyramid som man tidigare trodde bara var en kulle, vilket National Geographic var först med att rapportera om.

– Vi har upptäckt att det finns mer av allt, skalan är mycket större. I alla områdena var det mer strukturer, fler byggnader, kanaler och terrasser än väntat, säger Marcello Canuto, en av forskarna bakom studien, till CNN.

Tät djungel har satt stopp för undersökningar

Man tror också att runt 10 miljoner människor levde på mayarikets undersökta yta på drygt 2 000 kvadratkilometer, vilket är många gånger fler invånare än vad man tidigare trott. Den allmänt spridda uppfattningen har fram till i dag varit att den tropiska miljön inte varit gynnsam för mer utvecklade civilisationer. Den idén verkar nu ha kommit på skam, eftersom man har upptäckt spår av jordbruk, bevattningskanaler, stenbrott och fästningar samt ett omfattande vägnät.

Hittills har den täta djungeln i regionen satt stopp för alla undersökningar i större skala av historiska platser. Men den här gången har det räckt att flyga över platserna. En lidarsensor fastsatt på undersidan av ett plan som har scannat av marken har närmast revolutionerat arkeologernas arbete, säger Marcello Canuto till CNN.

– Det är som att man har försökt observera solen och stjärnorna med blotta ögat och så kommer någon och uppfinner teleskopet.

Mayakulturen blomstrade under åren 250–950 efter Kristus i det som nu är södra Mexiko, Guatemala och delar av Belize, El Salvador och Honduras.

Följ ämnen i artikeln