Katalansk potatis – för het för EU?

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-03-26

Tusentals katalonier demonstrerade för självständighet i EU-huvudstaden Bryssel i början av december 2017. Arkivfoto.

Kataloniens separatistledare Carles Puigdemont har blivit EU:s hetaste potatis – eller snarare Svarte Petter som ingen vill ha på hand.

De flesta vill slippa inblandning över huvud taget.

Ilskan i Katalonien var stor mot övriga EU när det spanska agerandet mot den katalanska folkomröstningen i höstas inte följdes av hård kritik och hot om åtgärder.

Regeringarna i EU:s medlemsländer vill helst slippa diskutera frågan, med hänvisning till principen om att inte blanda sig i varandras interna angelägenheter.

I Belgien, där katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har befunnit sig sedan i höstas, dras sannolikt ett och annat andetag av lättnad när han nu gripits i Tyskland i stället.

Fråga för Tyskland

Det blir nu en tysk domstol som får pröva om han kan utlämnas till Spanien. Enligt BBC anser rättsexperter i landet att det nu är mer sannolikt än tidigare, eftersom spanska åklagare lagt till anklagelser om att Puigdemont missbrukat allmänna medel.

Därmed slipper Belgien en potentiellt stekhet potatis, som hade kunnat leda till en intern regeringskris, med tanke på det starka stödet för Katalonien i det största belgiska regeringspartiet – flamländska nationalistpartiet NVA.

Bara juridik?

EU-kommissionen har för sin del hela tiden nöjt sig med att mana till dialog och betona att lag måste följas.

– Om man inte håller med om lagen så kan man organisera sig för att förändra lagen eller konstitutionen. Men vad som inte kan göras är att bara strunta i lagen, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans i oktober.

Sedan dess har kommissionen försökt hålla sig borta från debatten, med hänvisning till att man bara kan agera om Spanien bryter mot EU-lag eller sätter rättsstatens principer ur spel.

– Vår åsikt om Katalonien är oförändrad. Jag kommer inte att börja kommentera enskilda händelser. Den europeiska arresteringsordern är en rent juridisk fråga, hävdade talesmannen Alexander Winterstein när han utfrågades på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

Följ ämnen i artikeln