Obama vädjar om samarbete med Iran – i kampen mot IS

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-06

USA sträcker ut en hand till ärkefienden Iran – för att samarbeta i kampen mot Islamiska staten, IS.

I oktober ska Barack Obama ha skickat ett hemligt brev till landets högste ledare Ali Khamenei.

Samtidigt ställer han hårda kärnvapenkrav på landet.

USA:s president skickade i oktober ett hemligt brev till Irans politiska och religiösa ledare Ali Khamenei, rapporterar The Wall Street Journal, WSJ.

I brevet uppges Obama betona att de två nationerna har ett gemensamt intresse i att bekämpa terrorgruppen IS i Irak och Syrien.

Skrivelsen ska ha skickats i mitten av oktober.

Villkorar med kärnvapen

Samtidigt tycks syftet med brevet också vara att pressa Iran närmare en överenskommelse om landets kärnprogram. Enligt WSJ skriver Barack Obama att allt samarbete i kampen mot Islamiska staten är avhängigt att Iran går med på en omfattande överenskommelse med västmakterna om landets kärnprogram - senast den 24 november.

Enligt WSJ är det fjärde gången som Barack Obama har skrivit till ledningen i Teheran sedan han tillträdde på presidentposten i USA 2009. Syftet med breven har varit att förbättra relationerna mellan länderna som varit frusna sedan den islamiska revolutionen i landet 1979. Tidningen vidare att korrespondensen understryker att Obama ser Iran som viktigt - både i negativ och positiv bemärkelse - för hans pågående diplomatiska och militära kampanj för att pressa tillbaka IS från de områden som de erövrat under de senaste sex månaderna.

Enligt högt uppsatta tjänstemän i Obama-administrationen är chanserna 50-50 att en eventuell överenskommelse mellan Iran och USA blir verklighet, skriver WSJ.

Allierade är oroade

Brevet uppges vara så känsligt att Vita huset inte nämnt det för USA:s allierade i Mellanöstern, som Israel, Saudiarabien och Förenade arabemiraten, enligt WSJ.

Tidningen uppger att ledarna för dessa länder är oroade för att USA är på väg att mjukna i sina krav under de pågeånde kärnkraftsförhandlingarna med Teheran.

I söndags inledde USA:s utrikesminister John Kerry direkta samtal om landets kärnprogram med den iranska motparten Javad Zarif i gulflandet Oman.

De pågående samtalen i Omans huvudstad Muscat mellan Iran och USA har pågått sedan mitten av 2012 men först i slutet av 2013 berättade Washington om samtalens existens för landets allierade i Mellanöstern.