Ministern: ”Det är fullständigt oacceptabelt”

Publicerad 2014-11-04

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tagen av olyckan

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) blixtinkallade till presskonferens bara timmar efter dödsolyckan i Hjorthagen.

Hon var märkbart tagen av nyheten.

– Det är lätt att föreställa sig att man säger hej då till sin man eller fru på morgonen och så kommer han eller hon aldrig mer hem, säger hon till Aftonbladet.

Med anledning av den svåra dödsolyckan på en byggarbetsplats i Hjorthagen, där två personer dog och ytterligare en person skadades allvarligt, kallade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till en presskonferens. Det var en märkbart tagen minister som tog emot pressen. Rösten brast flera gånger under intervjun.
– Jag reagerade väldigt starkt. Jag tror alla gör det. Att förolyckas på arbetet är fruktansvärt och helt oacceptabelt, säger hon.

Hon passade också på att berätta att den nya regeringen vill öka anslaget till Arbetsmiljöverket med 100 miljoner kronor per år under de kommande åren – något som sedan tidigare finns med i budgetpropositionen. Tanken är att det ska öka antalet inspektioner ute på landets arbetsplatser.

Nollvision mot dödsolyckor

Dessutom berättade Ylva Johansson om en ny satsning:
– Jag vill ta fram en nollvision mot dödsolyckor, och den vill jag ta fram i samarbete med parterna, säger hon.

Hur skulle en sådan nollvision se ut?
– Om jag vill ta fram den tillsammans med parterna vill jag nog lyssna på dem och expertisen innan jag bestämmer mig för det.

Under de senaste fem åren har antalet dödsolyckor på landets arbetsplatser minskat. 2012 dog 55 personer på arbetet, 2013 var siffran nere på 33 personer. Däremot har både antalet anmälda fall av arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterad sjukdom ökat fem år i rad.

Skyller på tidigare regeringen

Enligt Ylva Johansson beror ökningen på den förra regeringen.

– Jag tror att det beror på de stora nedskärningar på arbetsmiljöarbetet som den tidigare regeringen gjorde. Man la ner hela Arbetslivsinstitutet, därmed minskade man forskningen. Man gjorde också stora nedskärningar på Arbetsmiljöverket. Jag tror dessvärre att ökningen är en effekt av detta, säger hon.