Vargbesök i grönsakslandet

Publicerad 2014-06-29

Lena Falk, 49, fick oväntat besök till frukostkaffet för en dryg vecka sedan.

En ung varg skuttade obekymrat runt i hennes trädgård.

– Han liksom kastade upp grästovor i luften och lekte runt, säger Lena Falk.

Klockan hade precis passerat halv sju på morgonen när Lena Falk gick upp för att äta frukost. Precis som vanligt gick hon fram till fönstret och tittade ut över den grönskande nejden mellan Sala och Västerås.

Men något stack ut i den idylliska bilden.

– Jag såg hur en ung hanvarg lekte i grönsakslandet. Han liksom kastade upp grästovor i luften och snurrade runt. Han var rätt så glad och pigg. Han hade roligt där, säger Lena Falk.

Lommade iväg mot skogen

Hon plockade snabbt åt sig kameran och gick ut på altanen. Vargen lekte vidare helt obekymrat en stund innan den lommade iväg mot skogsbrynet.

– Det verkade som att den inte såg mig, eller så kanske den inte kände doften av mig, säger Lena Falk.

Att det verkligen rörde sig om en varg, och inte någon hund på vift, var hon säker på från första stund. Hon får dessutom medhåll från Olof Liberg, tidigare koordinator för vargforskningen i Skandinavien. Efter att ha sett filmen är han helt säker:

– Det är en varg, det är inget snack om saken. Jag har sett tillräckligt många vargar för att kunna uttala mig med säkerhet. Färgen och formen stämmer. Det är ungvarg, den verkar väldigt lekfull, säger Olof Liberg.

"Ungvargar dräller överallt"

Det finns inget vargrevir i de delarna av Västmanland, men det behöver inte hindra ett besök.

– Ungvargar så här års, de dräller överallt. Vid den här årstiden dyker det ibland upp vargar i Skåne. De kan vandra 40-50 mil utan problem, säger Olof Liberg.

För Lena Falk var vargmötet något utöver det vanliga.

– Jag har aldrig sett en varg i verkligheten förut. Det blir något helt annat när det är i ens trädgård. Men jag blev aldrig rädd, snarare exalterad.