Hedrar minnet av de stupade under D-dagen

Publicerad 2014-06-06

Här hedrar Ken Scott, 98, sina kamrater som stupade på Normandies kust.

Exakt på klockslaget när attacken inleddes för 70 år sedan ställde sig veteranerna i givakt och skålade i calvados på stranden.

– Alla som deltog på D-dagen är hjältar, säger Frankrikes president Francois Hollande.

För 70 år sedan i dag landsteg de allierade styrkorna i Normandie.

Den 6 juni 1944 gick amerikanska, kanadensiska och brittiska styrkor i land på de franska stränderna i en insats som var tänkt att avsluta andra världskriget. Enbart under D-dagen dog över 4 400 soldater i de allierade trupperna.

Stod i givakt

Och på stränderna samlades under fredagen överlevare för att hedra minnet av sina stupade kamrater.

Veteranerna, nu i 90-årsåldern, ställde sig i givakt på stranden och höjde varsitt glas calvados i de dödas ära, skriver AP.

På torsdagen gjorde Jim "Pee Wee" Martin, 93, precis det han gjorde på dagen för 70 år sedan: Hoppade fallskärm.

Då landade den amerikanske soldaten i ett område kontrollerat av fienden, rapporterar CNN.

Hoppet på äldre dagar gick inte att jämföra.

– Eftersom det inte var någon som sköt mot mig i dag, säger Jim "Pee Wee" Martin till CNN.

Under fredagsmorgonen hedrade Frankrikes president Francois Hollande och USA:s Barack Obama minnet av D-dagen på en militärkyrkogård i Colleville-sur-Mer, uppger BBC.

– Amerikas kamp för frihet, jämlikhet och varje människa okränkbara rättigheter är skriven i blod på de här stränderna, och kommer vara för evigt, sa president Obama, enligt AP.

”Vill vara hos er”

Flera andra världsledare var också på plats i Frankrike till minnesdagen, bland annat Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel. Även brittiska drottningen Elizabeth II och prins Charles var med på minnesstunden på militärkyrkogården för att lägga en krans vid monumentet som rests för att hedra de döda.

Men på 70-årsdagen hedrades inte bara de soldater som betalade med sina liv, även de civila offer – kvinnor, barn och andra icke-stridande – som dog under striderna uppmärksammades, skriver TT.

– Jag vill denna 6 juni, 70 år efteråt, vara hos er, vara med er, för att minnas de civila uppoffringar som gjordes under slaget om Normandie, sa Hollande enligt TT.

”I hål och i kyrkor”

– Flyktingar gömde sig i källare, där de kunde, i hål och i kyrkor. Målet var nödvändigt, men för varje våg - trots alla varningar - träffades civila och deras hus förstördes.

Dagens huvudceremoni äger rum vid 14-tiden i Ouistreham, vid floden Ornes mynning, som för 70 år sedan intogs av franska kommandosoldater som landstigit på Sword Beach - den östligaste av de fem strandremsor som användes under invasionen, skriver TT.

Under D-dagen möttes också Vladimir Putin och Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko. Deras första möte ägde rum efter att flera världsledare ställt upp på ett gruppfoto och sedan gått på en gemensam lunch.

I stället för att äta stannade då Putin, Porosjenko och Angela Merkel kvar för ett informellt samtal, rapporterar AP.

Vittnen till konversationen uppger att den varade i drygt en minut och att den var ”livlig”. Några planer för officiella samtal rörande Ukrainakrisen finns inte, enligt AP.