Reinfeldts efterträdare presenteras i morgon

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2014-12-08

Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång som Moderaternas partiledare redan på valnatten.

I morgon presenterar valberedningen sitt förslag på vem som ska efterträda honom.

Av allt att döma handlar det om gruppledaren och ekonomiska talespersonen Anna Kinberg Batra.

Klockan 12.30 i morgon presenteras Moderaternas valberedning sitt förslag till den nya partiledare som ska väljas på den extra partistämman den 10 januari. Under hösten har valberedningen under ledning av Lars-Ingvar Ljungmann arbetat med att hitta Fredrik Reinfeldts efterträdare.

Gruppledaren Anna Kinberg Batra har stöd av i stort sett samtliga av partiets länsförbund och väntas därmed presenteras i morgon. De personer som det tidigare spekulerades om har en för en sagt att de inte kandiderar. Det handlar om ex-ministrarna Ulf Kristersson, Catharina Elmsäter-Svärd och skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé.

Från början var det tänkt att Kinberg Baytra skulle väljas officiellt på en extra stämma den 7 mars. Men efter att statsministern Stefan Löfven (S) sagt att han ska utlysa extra val har Moderaterna tidigarelagt sin stämma.

Partiets vice ordförande Gunilla Carlsson har tidigare meddelat att hon tänker lämna sin post. Andra vice ordförande Beatrice Ask har ännu inte gett besked. Exakt när, och hur stora delar av, partiledningen som ska bytas ut den 10 januari är ännu oklart.

– Det kommer Lars-Ingvar Ljungmann att redogöra för i morgon, säger Anna Lööf, pressekreterare hos Moderaterna.