”Det är en personlig katastrof”

Publicerad 2014-10-31

Barnläkaren berättar efter avskedet

Sune Johansson, överläkare på barnhjärtkliniken vid Skånes universitetssjukhus, reagerar starkt på beskedet om att han sparkas. För honom är det en tragedi att förlora jobbet på det här sättet.

– Det är en personlig katastrof. Det innebär att jag blir arbetslös, säger Sune Johansson.

Skånes universitetssjukhus har valt att sparka en av sjukhusets viktigaste kirurger, barn-hjärtkirurgen Sune Johansson, eftersom de menar att han agerat illojalt. För Sune Johansson kom beskedet som ett dråpslag. Han är mycket bedrövad när Aftonbladet träffar honom i köket hemma i villan i Lomma.

– Det är en personlig katastrof. Jag hade önskat att man hade tagit en diskussion med mig om konsekvenserna av mina planer med projektet, säger Sune Johansson.

Hjälpte Tjernobyl-offer

Region Skåne förklarar avskedet med att Sune Johansson har haft en central roll i vårdföretaget Healthwing AB:s planer att starta en barnhjärtklinik i Lund. Enligt verksamhetschef Jan Eriksson har Sune Johansson i hemlighet planerat att bygga upp en konkurrerande verksamhet med barnhjärtkirurgi.

– Först måste jag säga att det är jättetråkigt att vi nu förlorar en skicklig kirurg. Men det här har pågått under en lång tid och han har även, i hemlighet, inhämtat information från personal hos oss vad det gäller vilken typ av utrustning, lokaler och personal som behövs för att starta en klink, säger Jan Eriksson.

Sune Johansson dementerar det påståendet och säger också att han endast har blivit erbjuden en tjänst hos Healthwing Ab. Vilket han har varit positiv till men något avtal har inte tecknats.

Sune Johansson har under många år varit en engagerad kirurg som gett barn chans till ett nytt liv. Aftonbladet har vid flera tillfällen skrivit om hans engagemang för att bland annat hjälpa barn som drabbats av missbildningar efter Tjernobylkatastrofen och för barn från Rumänien.

Han var en av fem kirurger på barn-hjärtkirurgen i Lund och situationen kommer bli ansträngd på kliniken efter hans avsked. Men verksamhetschef Jan Eriksson tror inte att patienterna kommer drabbas.

– En möjlighet är att en del barn får åka till Sahlgrenska istället. Med anledning av detta kommer vi fördjupa vårt samarbete med Sahlgrenska. Det var planerat men nu får vi göra det tidigare.

”Kan inte vara grund för avsked”

Sune Johansson tror att en av anledningarna till att Region Skåne väljer att avskeda honom är att man är rädd att andra i personalen skulle följa efter honom till den nya kliniken. Det tycke han inte är tillräckligt argument för att sparka honom.

– Rädslan för att förlora personal ska inte drabba mig. Det kan inte vara grund för avsked att jag har sökt en annan tjänst.

På Sune Johanssons köksbord ligger ett inbjudningskort dekorerat med blommor. Den 27 november var det meningen att sjukhuset i Lund skulle fira Sune Johansson för hans långa och trogna tjänst. Men den festen bli det inget av nu. Och eftersom projektet med den nya kliniken är lagd på is har han inget jobb alls att gå till framöver.

– Som det blir nu så är jag arbetslös. Eftersom projektet har lagts ned, säger Sune Johansson.