Stinkande strumpor nytt vapen mot mygg

Publicerad 2011-07-14

Bill Gates och hans fru donerar 5,3 miljoner till forskningsprojektet

Bill Gates.

Fotsvett kan bli forskarnas nya vapen mot malariamyggan i Afrika.

De älskar doften av svettiga gympadojor.

Kan samma fälla lindra plågan för svenskarna i myggbältet runt Nedre Dalälven?

Lösningen på myggproblemen?

Giftfällor som doftar fotsvett attraherar fyra gånger fler moskiter än mänskliga försökskaniner, visar forskningen uppger nyhetsbyrån AP. Fredros Okumu, chef för ett forskningsprojekt vid Tanzanias hälsoinstitut, hoppas att den upptäcken kan vara ett viktigt steg i kampen mot malaria.

Naken forskare bakom genombrott

Det första genombrottet skedde när en holländsk forskare klädde av sig naken i ett mörkret rum och slogs av att myggorna främst sökte sig till fötterna. Under femton år har forskarna kämpat för att få praktisk användning av den kunskapen.

Professor Fredros Okumus har under två års tid mixat åtta olika kemiska substanser för att hitta den perfekta odören som i kombination med gift kan döda upp mot 95 procent av myggen.

Nät runt sängen och att spraya gift i sovrummet har rejält minskat antalet dödliga malariafall i Afrika – men hittills har forskarna inte hittat något som biter riktigt bra på myggan utomhus.

Länsstyrelsen: De får vi titta på

I Afrika och andra delar av världen är myggplågan ett dödligt hot. För de boende runt Nedre Daläven är de surrande otygen mer dödligt tråkiga eftersom svärmarna gör det outhärdligt att vara ute sommartid.

– Jag har inte hört något om den här forskningen men det får vi titta på, absolut. Den bekämpning som används idag är effektiv men ingen långsiktig metod, den tar bort en generation men myggornas ägg finns kvar i marken, säger Maria Sandvik Widemo på länstyrelsen i Gävleborg, som leder ett myggbekämpningsprojekt där bygdens folk ska fundera ut nya metoder för att slippa stickmyggan.

Bill Gate donerar miljoner

På onsdagen fick Fredros Okumus forskningteam en belöning för sitt hårda arbete när Bill och Melinda Gates foundation och Grand Ghallenges Canada donerade 775 000 dollar (5,3 miljoner kronor) till framtagning av billiga myggfällor för utomhusbruk. Han har tidigare fått 100 000 dollar.

Myggjagaren Fredros Okumus, som själv har drabbats av malaria flera gånger, pekar på att forskarna nu måste hitta rätt placering för fällorna. För nära gör människorna till lätta måltavlor för malariamyggan medan för långt bort gör fällorna ineffektiva.

På andra håll i världen försöker vetenskapsmän både skapa genmodifierade mygg och svampsporer som ska utrota malariaspridarna.

Forskare: Krävs många tusen fällor

För de hårt prövade invånarna runt Nedre Dalälven – som i år tack vare torrt väder kan sticka näsan utanför dörren – är det bara helikopterbekämpning med kemikalien Bti som duger, enligt myggforskaren Jan Lundström som leder myggbekämpningen.

– De arter som sprider malaria är svåra att hitta och bekämpa med Bti då är det perfekt att hitta ett doftämne att ta honor med när de kommer i närheten av människor. För översvämningsmyggor skulle det behövas många tusen fällor för att påverka populationen så det låter inte som en bra idé.

Så fotsvett lär inte bli ditt recept för en bra grillkväll i Österfärnebo?

– Då finns andra typer av fällor som skulle funka bättre på stickmyggor. Jag har inte tagit del av den här forskningen, men jag tror inte det funkar i Sverige.

Livsviktig teknik i tvättkorgen

Ur ett globalt perspektiv – 800 000 människor dör i malaria varje år – kan forskningen om myggornas sug efter fotsvett i alla fall vara ett stort steg för mänskligheten om man får tro Peter A Singer, chef för Grand Challenges Canada.

– Det är järvt, det är innovativt och det är potential att få stor effekt... Vem hade kunnat tro att livsavgörande teknik slumrade i våra tvättkorgar? säger han till nyhetsbyrån AP.