Ryska ilskan: ”Putin måltavla för medier”

Publicerad 2016-04-05

STJÄRNOR OCH POLITIKER PEKAS UT Såväl Barcelonas fixstjärna Lionel Messi som Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson figurerar i de så kallade Panama­dokumenten. De är kunder hos advokatfirman Mossack Fonseca - som ska ha hjälpt dem att undkomma skatt. Enligt uppgifter leder pengaspåren även till Putins innersta krets.

Tidningar världen över har rapporterat om Panamadokumenten – många med en bild på ryske presidenten Putin på förstasidan.

Nu har reaktionen från öst kommit.

– Uppenbarligen så är vår president huvudmålet för en sån här attack, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Kopplingarna till ryske presidenten Vladimir Putin är många i de läckta Panamadokumenten.

En av de tydligaste är de tillfällen där en av hans bästa vänner, den framgångsrike cellisten Sergei Rodulgin, visats vara delaktig i flera företag med utländska konton.

Är ”Putinfobi”

Även flera andra personer som förekommer med namn i Panamadokumenten kopplas ihop med Putin, uppger bland andra brittiska The Guardian.

Från ryskt håll ser man istället de västerländska mediernas utpekanden som solklara fall av ”Putinfobi”.

Syftet uppges vara att svärta ner presidentens namn inför höstens parlamentsvall och presidentvalet om två år, skriver AP.

– Putinfobin utomlands har nått sådana nivåer att det i praktiken är tabu att säga något positivt om Ryssland. Men det är ett måste att säga elaka saker, många elaka saker, och när det inte finns något att säga måste man hitta på något, säger Peskov, som själv avslöjats med ett bolag på Brittiska jungfruöarna, uppger TT.

Få detaljer

Under presskonferens uppgav Peskov att han förväntar sig fler ”attacker” mot den ryske presidenten.

Själva kopplingarna till presidenten i sig lämnade han därhän.

– Jag ser det inte som möjligt att gå in i detaljer. Huvudsakligen därför att det inte finns något konkret och inget nytt om Putin, och det saknas detaljer, säger Peskov enligt AP.