Kvinna dömd till fängelse för abort

Publicerad 2016-04-05

Rumskompisarna skvallrade för polisen

Den gravida kvinnan ville inte föda barnet och beställde hem förbjudna abortpiller på nätet.

Men hennes rumskompisar skvallrade för den nordirländska polisen.

Nu döms hon till tre månaders fängelse.

– Det är fruktansvärt, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande på RFSU.

Den nu 21-åriga kvinnan i Nordirland beställde i juli 2014 två olika sorters abortpiller på nätet. Strax därefter fick hon missfall efter att ha tagit dem, skriver Belfast Telegraph.

Enligt åklagaren hade kvinnan flyttat in en ny bostad några månader tidigare. Hon berättade för sina rumskompisar att hon var gravid och sparade pengar för att göra en abort i England.

Rumskompisar tipsade polisen

Men hon lyckades aldrig fixa pengarna utan kvinnan tog kontakt med en abortklinik i England för att få hjälp. Enligt 21-åringen själv ska hon ha rådfrågat kliniken om aborttabletterna.

Dagen efter det framkallade missfallet hittade rumskompisarna blodspår och ett tio till tolv veckor gammalt foster i en svart plastpåse i soptunnan.

En dryg vecka senare kopplades polisen in. Då hade rumskompisarna tipsat om att kvinnan köpt piller för att frammana den olagliga aborten. När polisen kom till bostaden i södra Belfast hittade man fostret i soptunnan.

Rätten dömde henne på två punkter – för att ha begått aborten och för att ha köpt abortpiller med syfte att frammana missfall. Hon dömdes till tre månaders fängelse, villkorligt.

– Det är fruktansvärt. Att straffa en kvinna för att ha begått en abort, det finns inte ord för det, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

”Var desperat”

Kvinnan, som var 19 år gammal när hon utförde aborten, beskrev i rätten att hon känner sig som ett offer för systemet. Hon påpekade att hon inte skulle åtalats om hon bott i någon annan del av Storbritannien. Hennes advokat säger att kvinnan kände sig tvungen att vidta ”desperata åtgärder”.

I Nordirland tillåts bara aborter om kvinnans liv är i fara eller om graviditeten riskerar att leda till fysiska eller psykiska skador. Har graviditeten gått längre än tio veckor är aborten olaglig oavsett. Därför åker tusentals kvinnor till England för att göra abort på klinik. Nordirlands nuvarande abortlag har inte ändrats sedan 1861.

Polen planerar totalförbud

Nordirland är ett av få områden i Europa där frivillig abort är olagligt. Men nu planerar Polen att skärpa sina abortlagar, nuvarande lag är mycket restriktiv, men tillåter abort vid fosterskador, som ett resultat av sexuella övergrepp eller när kvinnans liv är vid fara.

– I princip är det redan abortförbud i Polen, men med det nya förslaget ska det bli totalförbud, säger Kristina Ljungros.

Det finns gott om möjligheter till illegala aborter i Polen.

– Ju mer pengar du har desto säkrare abort kan du få, till exempel kan man förhandla bort bedövning. De som får betala priset för det här är de unga fattiga kvinnorna, säger Kristina Ljungros.

Följ ämnen i artikeln