Mildare Ipred- lag föreslås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Protestvågen mot den nya nedladdningslagen har sköljt in över regeringen.

Justitiedepartementet backar nu delvis om lagförslaget.

Ändringen innebär att film- och skivbolagen inte ska ha rätt att utkräva listor om vem som laddat ner film eller musik före lagen träder i kraft.

Regeringen väntas klubba förslaget om skärpt lagstiftning mot nedladdare inom kort. Från och med april nästa år ska lagen träda i kraft.

Men den massiva kritikerstormen har inte undgått justitieminister Beatrice Ask och nu avser justitiedepartementet att mildra förslaget innan det läggs fram inför riksdagen.

Mildare förslag

Enligt det ursprungliga förslaget skulle personer som sysslat med nedladdning utan att betala upphovsmakarna kunna att bli återbetalningsskyldiga retroaktivt.

Ändringen innebär att företagen inom film-musikbranschen inte ska ha rätt att kräva ut uppgifter om nedladdning som skett före första april nästa år då lagen väntas träda i kraft.

– Det är inte någon som tidigare uppmärksammat att det får den effekten och jag noterade det och kände att det där är väl ändå något som man bör fundera över, säger Beatrice Ask till TT.

– Om det går, så är det en väldigt bra sak att inte ha retroaktiviteten i det, säger hon.

Förslag i motvind

Beatrice Ask hoppas nu att den något mildare attityden ska räcka för att få över kritiska riksdagsledamöter till ja-sidan.

Hon kämpar i motvind. Den tuffaste kritiken mot Ipred-lagen har kommit från allianskollegor.

Om det kommer ytterligare justeringar av det ursprungliga lagförslaget, ville Ask inte säga.

Inga garantier

Några garantier i lagstiftningen mot att skiv- och filmbranschen ska börja skicka krav på mycket höga skadestånd till privatpersoner i vetskap om att människor inte vågar ta det till domstolen, där det kan bli ännu dyrare, vill Beatrice Ask inte införa.

– När det gäller skadestånd så vet de flesta att det är väldigt stor skillnad på Sverige och en del andra länder, vi ligger inte alls på de nivåerna, vilket är bra. Några garantier för vare sig det ena eller andra har man ju aldrig, men vi försöker vara så tydliga som möjligt med hur vi ser på regelverket och hur det bör användas, säger hon.

Följ ämnen i artikeln