Fredrik Malm (Fp) ifrågasätter Bildts relation till Georgien

Publicerad 2012-09-25

Carl Bildts relationer med Georgien ifrågasätts.

Bland annat av en toppkollega inom alliansen.

– Det här reser frågor, säger Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Fredrik Malm.

Fredrik Malm (Fp)

Malm ställer sig undrande till att Bildt både hanterat Georgien via PR-byrån och som utrikesminister.

– Har man kommersiella relationer med en regering och kort därefter gör skarpa uttalanden kopplade till en konflikt som samma regering är indragen i, reser det frågor, säger han till Aftonbladet.

”Livlig trafik”

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet ser ett generellt problem:

– Jag upplever den livliga trafiken mellan PR-branschen och politiken som ett problem för det politiska systemets legitimitet. Det kan i många situationer skapa misstro om att det finns kopplingar och kontakter som har en otillbörlig inverkan.

ALTER-EU, en koalition av 200 civila organisationer, jobbar för att öka transparensen när det gäller lobby inom EU.

Ett transparensregister lanserades i fjol, där lobbyfirmor som verkar i parlamentet och kommissionen måste ange vilka uppdrag de har, ger begränsad effekt när det gäller länder som kunder.

Frågor om oberoende

– Stater som kunder är ett växande område inom lobbying, och det är en gråzon. PR-konsulter vill gärna själva inte definiera de här uppdragen som lobbying, även om det är fel, säger talespersonen Olivier Hoedeman.

Om Bildt, Georgien och Kreab säger han:

– Det är en problematisk sammanblandning av roller när man har högt uppsatta politiker som är involverade i lobbyfirmor och jobbar för kunder och sedan övergår till politik. Det reser frågor om deras roll och deras oberoende.

Hoedeman efterfrågar striktare regler och karenslagar som förbjuder direkta övergångar mellan PR-byråer och politiska arenor.