Hölls fången i bur - i över 10 år

Publicerad 2013-05-27

En psykiskt sjuk kinesisk man hölls fången i en bur i över tio år.

Mannen fängslades av sin egen familj efter att han slagit ihjäl ett barn.

Bilder visar hur Wu Yuanhong sitter i buren och stirrar ut med tom blick.

Klädd i bara t-shirt och kalsonger, sitter Wu Yuanhong, 42,  på några filtar med benen fjättrade i en kedja. Så har han suttit i över ett decennium.

Wu Yuanhong fick diagnosen schizofreni när han var 15 år. 2001 spärrades han in efter att ha slagit ihjäl en 13-åring, enligt Information Daily.

Men efter ett år släpptes Wu fri eftersom myndigheterna i Jiangxiprovinsen ansåg att han, på grund sjukdomen, inte kunde hållas ansvarig för brottet.

Fjättrades av familjen

Men när myndigheterna släppte Wu kedjades han i stället fast av sin egen familj.

Efter en tid i fångenskap lyckades han fly och när han då vandrade omkring i hembyn Shangfan och ska han ha skrämt sina grannar riktigt ordentligt.

Så mycket att Wus mamma beslutade att bygga den bur som skulle komma att bli hans hem det kommande decenniet.

Enligt kinesiska medier ska familjen ha gråtit när de låste in Wu i buren, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Min son må vara galen och ha slagit ihjäl någon men han är fortfarande min son. Att med mina egna händer låsa in honom i en bur var väldigt svårt, det var som att bli huggen med en kniv, säger Wus mor till Information Daily.

Satt bredvid och grät

Mamman ger sin son tre mål mat om dagen och när Wu behöver gå på toaletten lägger hon en filt över buren och ställer in en skål. 

– Varje gång som jag gav honom mat brukade jag sitta bredvid och gråta. Nu har mina tårar torkat, säger mamman.

Enligt Information Daily ska de lokala myndigheterna i Jiangxiprovinsen ha stöttat Wus familj genom att ge dem olja och ris. Men på det lokala poliskontoret ska man inte ha känt till fallet, skriver AFP.

Brist på resurser

På grund av brist på resurser och kvalificerad personal saknar många psykiskt sjuka i Kina behandling för sin sjukdom.

Enligt Kinas hälsoministerium fanns år 2010 bara omkring 20 000 psykiatriker och kvalificerad vårdpersonal för att ta hand om landets nära 1.4 miljarder människor, skriver statliga China Daily.

2009 beräknade myndigheterna att omkring 170 miljoner av befolkningen lider av någon form av psykisk sjukdom, medan mer än 16 miljoner led av svår psykisk ohälsa.