Två svenskar i Syrien fria

Uppdaterad 2015-04-26 | Publicerad 2015-04-25

Två svenskar som hållits som gisslan i Syrien frigavs under fredagen.

Männen var i Syrien på ett missionuppdrag och var fångar hos en al-Qaida-grupp i mer än ett år.

Sverige har haft ett nära samarbete med palestinska myndigheter för att få svenskarna frisläppta.

I början av april skickade kidnapparna en video där svenskarna vädjar om hjälp för att frisläppas, uppger en källa med insyn för Aftonbladet.

Utrikesminister Margot Wallström meddelade tidigare under lördagskvällen i ett skriftligt uttalande till TT att två svenskar som hållits fånga i Syrien har frigivits.

"Vi har haft ett mycket bra och tätt samarbete mellan svenska myndigheter, särskilt med polisen. Jag vill också tacka samtliga de länder som visat oss stöd i detta ärende. Ett särskilt tack till Palestina, och President Abbas personligen, som engagerat sig på ett avgörande sätt, liksom till jordanska myndigheter,” säger Margot Wallström till TT.

Margot Wallström vill inte ge några närmare kommentarer i ärendet. 

Missionsuppdrag i Syrien

Männen – 33 respektive 50 år – har hållits fångna av den syriska al-Qaida-kopplade gruppen al-Nusra. Något som tidningarna Altid.se och Alkompis.se först skrev om.

Männen reste till Syrien på ett missionsuppdrag då den 33-åriga mannen har en bakgrund i svenska Pingstkyrkan.

I nuläget finns inga uppgifter om exakt vad männen gjorde under sin tid i Syrien. Det man vet är att männen tillfångatogs vintern 2013 i södra delen av Syrien, uppger en källa med insyn till Aftonbladet.

Släpptes i fredags

Enligt Aftonbladets källa togs svenskarna ut ur Syrien med hjälp av palestinska officerare som togs sig in över gränsen från Jordanien

Männen uppges må bra men man förmodar att de "genomgått en hel del med tanke på hur länge de varit tillfångatagna”.

Under lördagen flögs svenskarna hem från Jordanien.

Männen anlände enligt uppgift till Arlanda under lördagskvällen och ska ha återförenats med sina familjer.

Varför männen tillfångatogs är oklart. Men enligt Aftonbladets källa är den enkla förklaringen att ”de som alla andra utländska besökare i Syrien – som hjälparbetare och journalister – är måltavlor för terrorgrupperna som anser dem vara värdefulla”.

Nära samarbete med Palestina

Svenska myndigheter har försökt få de två svenskarna frigivna i flera månaders tid och har haft ett nära samarbete med palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Sveriges erkännande av Palestina ska ha spelat en avgörande roll. 

Altid.se och deras arabiskspråkiga systertidning Alkompis.se uppger att Sverige inte betalade någon lösensumma för att få svenskarna frigivna.

I processen för att få svenskarna fria skickade kidnapparna också en video på dem, erfar Aftonbladet. Videon ska ha skickats till palestinska underrättelsetjänsten den 2 april och i filmen uppges de två svenskarna vädja om att släppas fria.

De ska också ha riktat en direkt vädjan till den palestinske preseidenten Mahmoud Abbas om att hjälpa till.

”Jätteglada att han är fri”

Föreståndaren för den pingstförsamling som en av männen tillhör bekräftar att det är han som har släppts, men kan inte säga något mer om vad 33-åringen gjort i Syrien.

– Vi är jätteglada att han är fri, sedan får all information gå genom familjen, säger hon till TT.

Föreståndaren berättar att de två svenskarna träffat sina familjer.

– De har precis träffat varandra. Det är så nytt alltihop ännu. De måste få smälta det här, men alla är glada, säger hon till TT.