Misstänkt seriemördare gripen för mord på Saltholmen

Publicerad 2015-06-12

Har varit internationellt efterlyst för brutalt dubbelmord

En 29-åring, misstänkt för mord på en man i villaidyllen Saltholmen i Göteborg, har gripits i Tyskland, rapporterar GT.

Han kan vara seriemördare.

Mannen greps för att han misstänks för ett brutalt dubbelmord i Österrike.

Den 29-årige mannen greps i måndags på järnvägsstationen i den tyska staden Düsseldorf, rapporterar GT. Orsaken till gripandet var att mannen är misstänkt för ett brutalt dubbelmord på ett äldre par i Österrike.

Mannen är också anhållen i sin frånvaro för mordet i villaidyllen på Saltholmen i västra Göteborg i slutet av april. Han är hemmahörande i Polen, och har varit efterlyst internationellt.

29-åringen är skäligen misstänkt för brottet, det är den lägre misstankegraden.

– Jag kan egentligen inte säga så mycket mer än att en person har gripits i Tyskland och han är intressant i vår utredning, säger kammaråklagare Lotta Nielsen, som leder förundersökningen av Saltholmen-mordet, till Aftonbladet.

Vad är det som gör honom intressant?

– Det kan jag inte gå in på. Det finns vissa likheter mellan de två händelserna.

Hittades i sitt hem

Det var på morgonen den 23 april som en äldre man hittades död i sitt hus i exklusiva Saltholmen. Polisen kunde konstatera att mannen hade blivit mördad. Enligt uppgifter kan det röra sig om ett inbrott som gått fel.

Aftonbladet var på plats vid mannens hus under förmiddagarna. Byggnaden är fortfarande avspärrad med polisens blåvita band.

Dubbelmordet som mannen misstänks för i Österrike skedde den 21 maj. Ett äldre par hittades döda vid sin villa i Wien-Donaustadt, rapporterar medier i Österrike. Mannen hittades i trädgården, och kvinnans döda kropp anträffades på verdandan. Paret, som uppges ha varit i 75-årsåldern, upptäcktes av sin son.

Obduktionen visade att paret utsatts för kraftigt våld. De hade blivit sparkade, bitna och knivhuggna ett dussintal gånger. På kvinnans kropp hade gärningsmannen ristat in de latinska orden ”Tantum ergo”. Det betyder ungefär ”bara därför”, ”först då" eller möjligen ”varför detta”. Frasen finns i en medeltida hymn av det katolska helgonet Thomas av Aquino.

Även i det fallet misstänker polisen att det handlar om ett inbrott som gått fruktansvärt snett. Utredarna kom mannen på spåren efter att han använt parets kontokort för att ta ut pengar i en automat.

Kan höras av polis i Sverige

Mannen är misstänkt för flera våldbrott i hela Europa, bland annat ytterligare ett mord som han ska ha begått i Holland, skriver österrikiska Kronen-Zeitung.

29-åringen ska nu förhöras av österrikisk polis. Hur den svenska polisen kommer att agera är i nuläget inte klart.

– Han är gripen i ärendet i Österrike, så polisen där har full fokus på det fallet nu. Men så småningom kommer även svensk polis sannolikt att höra honom, säger Lotta Nielsen.

Följ ämnen i artikeln