EU uppges överge tvingande kvoter

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tidigare föreslagit att flyktingar ska fördelas solidariskt över alla medlemsländer.

Flyktingkrisen. EU-parlamentet försöker att sätta press på medlemsländerna genom att rösta om kommissionens förslag till asylfördelning.

Samtidigt uppges nu kommissionen överväga att lämna tanken på tvingande kvoter för att få med sig kritiska länder.

– Det obligatoriska systemet är inte längre ett alternativ, säger en källa inom kommissionen, till Reuters.

EU:s migrationsministrar misslyckades i måndags med att nå enighet om EU-kommissionens förslag om att gemensamt fördela 120 000 av de asylsökande som nyligen anlänt. Bland andra Ungern, Slovakien, Tjeckien, Rumänien och Polen har sagt nej till tvingande kvoter och för att luckra upp motståndet uppges kommissionen i stället överväga ett frivilligt system, bara summan 120 000 kan kvarstå.

Nej i Slovakien

Det är osäkert om Tyskland och Frankrike skulle säga ja till detta. Men inrikesministrarna förebereder nu ett extrainsatt möte den 22 september, och intensiv diplomati pågår för att undvika ett misslyckande.

– Vårt mål är att bibehålla Europas enighet, sade Dimitris Avramopoulos, EU:s asyl- och migrationskommissionär, på onsdagen.

Slovakiens premiärminister Robert Fico lovar att göra allt för att kämpa mot införandet av obligatoriska kvoter och meddelar att han inte tänker acceptera beslut som fattats med kvalificerad majoritet, i stället för enhällighet.

– Ingen ska tala om för oss vad vi ska göra, sade han i det slovakiska parlamentet på onsdagen, enligt Reuters.

Ungern är redo att prata om ett kvotsystem, men bara ett frivilligt och först när inflödet av flyktingar stannat av, upprepade premiärminister Viktor Orbán i en intervju med tyska tidningen Die Welt på onsdagen.

Stark signal

Inför det nya försök som ska göras nästa vecka trycker EU-parlamentet samtidigt på genom att hålla sin omröstning i frågan redan på torsdagen - trots att frågan knappt ännu hunnit beredas. Omröstningen har visserligen ingen juridisk betydelse så länge som medlemsstaterna inte kommer överens, men blir ändå en stark politisk signal.

– Vintern kommer. Om vi inte löser det här så kommer det att leda till mänskligt lidande och spänningar mellan medlemsstaterna som EU inte har råd med, varnade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans inför EU-parlamentet på onsdagen.

TT

Följ ämnen i artikeln