Uppgifter: Spricka i Vita huset efter coronautbrottet

Publicerad 2020-10-05

Coronaviruset har slagit som en flodvåg mot Vita huset – och skapat panik och misstro.

Medarbetarna vågar inte längre lita på varandra, skriver Washington Post.

– Många i byggnaden berättar inte sanningen om vad som händer för andra, säger en högt uppsatt person i staben till tidningen.

Det är en stab som vant sig vid kriser, konflikter, avslöjanden och utredningar. Men nu genomlider Vita huset sin värsta tid sedan Donald Trump vann valet 2016.

Enligt The Guardian är stämningen panikslagen. Oron ökar kring smittspridningen i byggnaden och om det i värsta fall kan hota stabens möjligheter att sköta presidentämbetet.

Presidenten vårdas på sjukhus efter att i fredags ha haft en skräcknatt med hög feber och sjunkande syresättning av blodet. Efter alla motsägelsefulla besked om hans tillstånd är många skeptiska till den positiva bild som målas upp av hans läkare.

Donald Trump under natten mot söndag.

Flera republikanska senatorer har testat positivt för viruset. Tidigare rådgivare som Kellyanne Conway och Chris Christie är sjuka – den senare så pass att han lagts in på sjukhus. Även Trumps kampanjchef och hans personliga assistent har testats positivt för covid-19.

Frustrationen ökar

Vicepresident Mike Pence som hittills testat negativt för sjukdomen har meddelat att han fortsätter sitt kampanjarbete – vilket fått många att frukta vad som ska hända om även han blir sjuk.

Samtidigt är det mindre än en månad till valet och både debatter och kampanjmöten är i fara så länge presidenten är sjuk och smittsam. Under tiden drar demokraternas kandidat Joe Biden ifrån i mätningarna.

Bland de medarbetare i Vita huset som fortfarande är i tjänst och inte tvingats till karantän ökar frustrationen och misstron mot ledningen – och varandra, skriver Washington Post.

I centrum för sprickan står stabschefen Mark Meadows. Han drog på sig Donald Trumps ilska när han i lördags anonymt berättade för reportrarna på plats vid läkarnas pressträff att fredagsdygnet hade varit oroande, att de nästkommande 48 timmarna var kritiska och att presidenten inte var utom fara än.

Uppgifter som gick emot de positiva tongångar som precis kommit från läkarteamet.

Det skriver både New York Times och Washington Post.

Vita husets stabschef Mark Meadows tar sig för pannan under läkarnas genomgång av Trumps hälsoläge, under söndagen.

Arg på stabschefen

Detta fick Trump att först twittra hur bra han mådde, sedan lyfta luren och prata med sin vän Rudy Giuliani och be honom berätta samma sak och ytterligare några timmar senare skicka ut ett fyra minuter långt videomeddelande som också gick ut på hur bra han mår.

Under söndagskvällen publicerade Trump ytterligare en video och berättade att han skulle ge anhängarna en liten överraskning. Minuter senare kördes han förbi den jublande folkmassan innan man återvände tillbaka in på sjukhusområdet.

Vita huset har släppt en bild på Trump där han arbetar inifrån militärsjukhuset.

Många medarbetare inom Vita huset var också missnöjda med Meadows utspel – som fick enorm spridning i media och spädde på förvirringen kring hans hälsa.

– Det var av noll hjälp för oss, säger en i staben till Washington Post.

– Vi har inte varit bra på att kommunicera det här till folket, säger en annan.

Flera medarbetare i administrationen uppger för tidningen att en spricka uppstått mellan olika personer och att man inte vågar lita på varandra.

– Jag kan säga till dig vad jag har hört, men jag har ärligt talat ingen aning om det stämmer, säger en källa, som uppges vara en högt uppsatt medarbetare nära Trump, till Washington Post.

– Många i byggnaden berättar inte sanningen om vad som händer för andra.

Spelade ner faran

Samtidigt som stabschef Meadows får kritik för att han är för frispråkig om Trumps symtom, är medarbetare i staben också arga för att han tidigare spelat ner faran med coronaviruset. Enligt tre av tidningens källor har Mark Meadows inte krävt munskydd av medarbetarna och anordnat stora möten där Trump deltagit utan att någon bär skydd.

Han ska också ha varit skeptisk över experternas råd kring covid-19 och låtit utomstående, bland andra frun och andra familjemedlemmar, resa med Air Force One.

– Han är inte nån som predikar faran med viruset, säger källan.

Trumps rådgivare Hope Hicks kort innan både hon och presidenten diagnosticerades med covid-19.

En liknande bild av signalerna från ledningen ges av granskande reportern och prisbelönte författaren Gabriel Sherman. I en artikel med rubriken ”Ingen vet hur detta ska sluta: Tumult i Vita huset” publicerad i Vanity Fair har han pratat med källor nära Trumps rådgivare Hope Hicks.

Hicks var den första i presidentens nära krets som testade positivt för viruset i onsdags och fick då sitta i karantän ombord Air Force One. I den tidiga medierapporteringen, innan allt mer började tyda på att det stora utbrottet orsakades av en superspridare vid ceremonin för Amy Coney Barrett i Vita huset, pekades hon ut som källan till Trumps sjukdom.

Hånad för munskydd

Hon sägs vara frustrerad över att ha blivit orättvist utpekad – och också över Trumps nonchalanta sätt att hantera coronapandemin. Hope Hicks uppges vara en av få medarbetare i presidentens nära krets som använde munskydd på möten – vilket hon hånades för av kollegorna.

– De skämtade med henne för att hon använde munskydd, säger en källa till Vanity Fair.

Enligt uppgifterna ska hon ha drabbats hårt av viruset med hög feber, hosta och förlorat luktsinne.

Även om Trump snabbt kommer ur krisen, enligt läkarteamet kan han bli utskriven så tidigt som under måndagen, och oron lägger sig i Vita huset kan det vara svåra veckor som väntar. Nästa debatt den 15 oktober mot Biden är i fara och frågan är hur länge presidenten måste vara i karantän innan han inte anses smittsam längre.

– Det är utmanande. Det skulle vara bättre om diskussionerna handlade om jobb och ekonomin, eller till och med hur Joe Biden ”hålls gisslan av vänstern”. Men valet kommer handla om coronaviruset och det är inte gynnsam terräng för republikanerna, säger den republikanske opinionsmätaren Glen Bolger till nyhetsbyrån AP.

PODD USA-valet och Facebook

Aftonbladet Daily pratar om det amerikanska valet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen