Uppgifter: Skottlossning i Akalla kan vara hämnddåd

Publicerad 2024-06-22 16.52

Många dåd i Stockholm kopplas fortfarande till gängkriget mellan Foxtrot och Rumba.

Bland annat nattens dåd – som tros ha varit riktat mot en gängman.

En teori är att det kan ha varit en hämnd för en sprängning i vintras, enligt källor.

Tidigt på lördagsmorgonen sköts det mot en bostad i Akalla utanför Stockholm.

Minst åtta skott ska ha skjutits in i en lägenhet där en barnfamilj bor, enligt uppgifter till Aftonbladet. Någon tros även ha kastat en handgranat mot byggnaden.

Men sannolikt har gärningspersonen tagit fel adress, enligt källor.

– Personerna som befann sig i bostaden har inte koppling till gängkriminalitet, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Polisen misstänker däremot att dådet kan ha varit riktat mot en gängman med koppling till adressen. Mannen begärdes häktad i sin utevaro så sent som förra veckan, misstänkt för ett dåd i vintras med koppling till konflikten mellan Foxtrot och Rumba.

En teori nu är att nattens dåd i Akalla kan ha varit en hämnd för sprängningen i vintras, uppger källor för Aftonbladet.

På lördagsmorgonen skedde en skottlossning i Akalla.

Kopplas till konflikten

Den våldsamma konflikten mellan Rawa Majids nätverk Foxtrot och Ismail Abdos nätverk Rumba skakade många städer i både Sverige och utomlands. Under de senaste månaderna har situationen dock lugnat ner sig mellan de två nätverken.

Men även om konflikten har minskat i intensitet har den en stor påverkan på gängmiljön i Stockholm, enligt källor, och man tror att många våldsdåd kan ha en koppling till det. Däribland morgonens dåd i Akalla.

Detta eftersom att många av nätverken har valt antingen Ismail Abdos eller Rawa Majids sida och därmed dragits i konflikten.

Rawa Majid, Foxtrotnätverket.

Ismail Abdo, Rumbanätverket.

Kan bli gängkrig om narkotikamarknaden

Samtidigt bedömer polisen att Rawa Majids sida har tappat mark under det senaste året. En anledning tros vara att många av hans närmsta allierade från Bronätverket befinner sig utomlands.

Polisen misstänker också att flera nätverk kan försöka ta över, eller vinna tillbaka, Foxtrots andelar på narkotikamarknaden. Något som kan leda till att både gamla och nya konflikter bryter ut, enligt källor.

Uppgifter: Lejde torpeder

Flera av gängdåden utomlands tros också ha en koppling till Foxtrot eller Rumba. Bland annat misstänks Ismail Abdo ha lejt torpeder för att mörda Rawa Majid i Iran, något som Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Mordförsöket misslyckades dock.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln