De fotar dig naken – ingen kommer undan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Ny nakenröntgen visar ALLT

En flygplats i Manchester i Storbritannien har hamnat mitt i en het debatt om personlig integritet, efter att ha infört en ny säkerhetsanordning.

Passagerarna måste passera genom en röntgen som fotar dem – nakna.

Såhär syns varje passagerare på personalens skärmar. (Bilden är från Aftonbladet tv.)

En flygplats i Manchester har tagit flygsäkerheten ett steg längre. Där räcker det nu inte med att bli visiterad och skicka jacka och väska genom röntgen – nu måste varje passagerare själv gå genom en röntgen.

Röntgenmaskinen, som precis har börjat användas, väckt stor debatt. Den visar nämligen passageraren helt naken på en skärm. Man ser tydligt alla intima delar, piercings och implantat. Kränkande anser vissa. Säkert, anser andra.

– Anledningen till att vi inför det här är att vi lyssnar på våra passagerare som tycker att det är kränkande med kroppsvisitering i en offentlig miljö, förklarar en representant för flygplatsen till Aftonbladet-TV.

Anonyma bilder

Det positiva med röntgenapparaten är att passagerarna slipper ta av sig sina jackor och leta efter kvarglömda mynt i fickorna. Det negativa är att man fastnar på bild – spritt språngande naken. Enligt flygplatsen är det dock inget som man ska oroa sig över.

– Det är omöjligt att känna igen en individs ansikte från bilderna. De är inte fotografiska, utan helt anonyma. Det går till exempel heller inte att se vilken hudfärg folk har. De är inte erotiska eller pornografiska.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln