Polischef mörkade – i veckor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-06

Ulf Sempert kände till den rasistiska filmen – anmäler sig själv i dag

Malmös polismästare Ulf Sempert, 53, var informerad om de kränkande och rasistiska uttalandena.

I flera veckor.

Utan att göra något.

Nu polisanmäler han sig själv, skriver Sydsvenskan.

Under hela gårdagen fördömde polismästare Sempert sina kollegers uttalanden, som avslöjades under en tingsrättsförhandling i Malmö.

När Sydsvenskan som första media i onsdags kontaktade honom i ärendet lät han överraskad och gav sken av att han inte kände till de rasistiska glåporden i polisbussen i Rosengård i december.

Under gårdagen sågade han sina kollegor, och lovade att snabbt agera:

– Nu, närmast, kommer de här poliserna att plockas bort från den insatsstyrka de ingår i. Omedelbart, sa han då.

Var informerad

Men Ulf Sempert hade för flera veckor sedan informerats om kränkningarna som flera poliser riktade mot Rosengårdsungdomarna, skriver Sydsvenskan.

För i början av januari slog åklagarmyndigheten

i Malmö larm. De hade då fått kännedom om filmen, som ingick i åtalet mot en 21-årig man, misstänkt för våldsamt upplopp under kravallerna.

Åklagare Bo Birgersson insåg allvaret i vad som sades av poliserna i filmen, och meddelade chefsåklagare Stefan Göransson som i sin tur pratade med Ulf Semperts närmaste man, polisintendent Bengt-Åke Malm, enligt Sydsvenskan.

Informationen som skickades från åklagaren och slutligen hamnade hos Ulf Sempert och hans närmaste man handlade om ”rasistiska uttalanden inom polisen”.

Gjorde ingenting

För säkerhets skull tog även chefsåklagaren själv kontakt med Ulf Sempert för att personligen, och inte via Malm, leverera informationen om den rasistiska polisfilmen.

Men när informationen hamnat hos polischeferna gjordes ingenting.

– Nej, alltså det var ingen tanke som föreslog en just då, säger Bengt-Åke Malm till Sydsvenskan.

”Ärende i mängden”

Sempert valde att inte gå vidare med ärendet. Han hävdar att han uppfattade uppgifterna som ”ett ärende i mängden”. Han trodde även att informationen var på väg upp till länspolismästaren.

– Jag får information om att det är överlämnat till länspolismästaren och då agerar inte jag. Det kan man naturligtvis ifrågasätta om jag borde ha gjort, säger Ulf Sempert, till Sydsvenskan.

– Det låter precis som dåliga bortförklaringar och det är det värsta jag vet, fortsätter han.

I dag kommer Sempert att anmäla sig själv, och en utredning av hans agerande kommer att inledas.