Hon älskade sina vargar

Uppdaterad 2016-01-27 | Publicerad 2012-06-18

30-åringen sörjs av kollegorna på Kolmården: Var världens snällaste

Som liten drömde hon om att bli elefantskötare.

Men de tre vargvalparna på Kolmården kom att bli den 30-åriga djur­skötarens absoluta ­favoriter.

– Hon älskade djur, ­säger en kollega.

Djurskötaren från Norrköping beskrivs som mycket rutinerad. För drygt tre år sedan gjorde den 30-­åriga kvinnan sitt examensarbete på Kolmården, och fick sedan jobb som zoolärare.

Jobbade där i tre år

I en artikel från förra året berättar kvinnan om sitt jobb på djurparkens utbildningsavdelning.

– Mitt jobb är till stora delar teoretiskt. Jag håller föreläsningar och medverkar till att utveckla utbildningsverksamheten. Jag har oftast inte något ansvar för djurvård, men till mina arbetsuppgifter hör också att vara vargguide. Som zoolärare får jag därför en kombination av ­undervisning och djurkontakt och det trivs jag väldigt bra med, sa hon.

Under sina tre år på djurparken har hon fött upp och tagit hand om tre av flockens yngsta vargar.

– Hon har haft hand om dem sedan de var små, ­säger en kollega.

Strax innan attacken, vid elvatiden på söndagsförmiddagen, lämnade djurskötaren sina kollegor, tog med sig komradion och begav sin in i varghägnet som bara personalen har tillträde till. Djurparken kallar det ”social aktivitet” vilket innebär att djurskötaren umgås med djuren för att upprätthålla relationen och skapa förtroende.

”Hade bra kontakt”

– Hon var mycket kompetent och betrodd, med mycket bra kontakt med vargarna tills det här hände. Vilket ju bidrar till vår förvåning och bestörtning över att det kunde ske, vi hade inga tecken på beteenden eller incidenter ­tidigare som pekade på att det här kunde inträffa, ­säger djurparkens zoologiska expert Mats Höggren.

Guidade visningar

Han återkommer ständigt till hur duktig den 30-åriga kvinnan var med vargarna, vilket förtroende hon hade bland flocken och hur bra hon skötte det med guidade visningar i hägnet.

– Hon var där för att umgås med vargarna ­eftersom hon var en av dem som hade deras förtroende och relationen att kunna gå in till dem och ta med besökare dit, säger han.

I artikeln från i fjol ­beskriver den 30-åriga kvinnan hur hon som l­iten drömde om att bli elefantskötare:

– Elefanter är fortfarande mina absoluta favoritdjur, sa hon.

I går tog flera kollegor emot dödsbudet med stor sorg.

– Hon var världens snällaste, säger en av dem.

En annan säger:

– Hon älskade djur. Det är verkligen tragiskt det som har hänt.

Låg stämning

Mats Höggren beskriver stämningen på Kolmården som mycket låg.

– Vi är mitt uppe i det här just nu, hon var en god vän till oss alla och en god medarbetare. Flera av mina medarbetare, även de som inte var delaktiga i den direkta händelsen, har varit nära händelsernas centrum och chockats och mår jättedåligt. Det gör vi allihop.

Följ ämnen i artikeln