Havsbotten flyttades 24 meter efter skalvet

Publicerad 2011-04-07

Japans kustbevakning presenterar nya otroliga siffror om kraften i jordbävningen

FÖRÖDELSE Efter jordbävningen flyttades havsbotten 24 meter. Även öar har flyttats efter skalvet.

Nästan en månad efter katastrofen i Japan – nu kommer ny otroliga siffror om kraften i skalvet.

Efter jordbävningen flyttades havsbotten 24 meter.

Skalvet som mätte 9,0 och den 10 meter höga flodvågen lämnade efter sig 28 000 döda. Det var ett av de kraftigaste skalven i Japans historia.

Och nu kommer Japans kustbevakning med nya siffror om kraften i jordbävningen. Skalvet fick havsbotten utanför Japans östkust att flytta sig 24 meter.

Huvudön flyttade sig

Det är den största förflyttningen som någonsin uppmätts i Japan, och mer än fyra gånger större än de förflyttningar som uppmätts på land där delar av Oshika-halvön flyttades 5,3 meter efter jordbävningen.

Det amerikanska geologiska institutet har tidigare uppmätt att Japans huvudö – Honshu – flyttade sig 2,4 meter efter skalvet.

Vid det havererade kärnkraftsverket Fukushima fortsätter arbetarna i dag försöken med att rädda den kritiska situationen. I går lyckades man stoppa vattenläckan som sprutat ut radioaktivt vatten i Stilla havet.

Ska spruta in kväve

I dag planerar man att spruta in kväve i reaktorerna för undvika nya explosioner.

Att spruta in kväve är inte riskfritt och kan få ännu mer radioaktiv avfall att nå omgivningen runt anläggningen. Myndigheterna säger sig dock ha vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna.

Följ ämnen i artikeln