Maria lämnar Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-25

Maken räknar med att hon flyttar till Finland.

Maria Wetterstrand, 36, kan snart vara förlorad för svensk politik.

Hennes make räknar med att hon flyttar till honom i Finland.

– Det är inget jag vill prata om nu, säger hon.

Maria Wetterstrands make Ville Niinistö kan bli minister i Finlands regering.

Miljöpartiets kvinnliga språkrör är en av Sveriges populäraste politiker.

Bara statsminister Reinfeldt brukar slå henne i förtroendemätningar. Hon anses tydlig, rak och färgstark.

Inför det svenska riksdagsvalet intervjuades hennes make Ville Niinistö, gruppledare för De gröna i finska riksdagen, av svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Helgerna i Sverige

– Fortsätter Miljöpartiet i opposition ställer jag upp i Finlands val. I så fall har Maria bara ett år kvar som språkrör. Vi fortsätter säkert i respektive riksdag en tid, men på längre sikt kanske Maria flyttar till Finland, sa han i intervjun.

Hittills har paret löst sin boendesituation så att Niinistö har åkt hem till familjen i Sverige de flesta helger. Ibland har Wetterstrand tagit barnen Elias och Linnea med sig och åkt till honom i Finland.

Tog extra ledigt

Under valrörelsen när Maria Wetterstrand hade ett hektiskt schema tog maken extra ledigt för att kunna ta huvudansvaret för barnen hemma i Sverige. I den finska intervjun berättade han att han deltagit i enstaka val­möten, men i övrigt legat lågt:

– Min uppgift har varit att ta hand om barnen medan Maria har jobbat så gott som dygnet runt.

Slutar som språkrör

I maj nästa år är Maria Wetterstrands och Peter Erikssons tid som språkrör för Miljöpartiet över.

Då har de suttit de tre perioder som partiets stadgar tillåter. Troliga ersättare är Mikaela Valtersson och Gustav Fridolin.

Planen har hela tiden varit att Wetterstrand och Eriksson i stället skulle bli ministrar i en Sahlinledd regering. Men eftersom de rödgröna förlorade valet är det nu upp till Fredrik Reinfeldt att bilda regering för de kommande fyra åren. Mycket lite talar för att han formaliserar ett MP-samarbete så tajt att han gör språk­rören till ministrar. Och därmed är det fyra år till som oppositionspolitiker i riksdagen som väntar Wetterstrand.

”Spelar ingen roll”

När Aftonbladet träffar henne på partikansliet i Gamla stan är hon allt annat än sugen på att prata om vilken framtid som väntar henne.

– Det spelar väl ingen roll. Det är inget jag vill prata om nu, säger Maria Wetterstrand.

Följ ämnen i artikeln