Rån mot Ikea i Kungens kurva

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-19

Två beväpnade män slog på tisdagskvällen till mot Ikea i Kungens Kurva i södra Stockholm. Männen sprängde sig in till varuhusets kassakontor i samband med att en värdebil hämtade eller lämnade pengar.

– Personalen kom springades och vi förstod ingenting. De skrek ”de har bombat, de har bombat”, säger ett vittne till Aftonbladet.

Polisen hoppas nu att rånarna har fastnat på film från övervakningskameror.

Två väktare skadades, uppger polisen.

Larmet om rånet inkom till länskommunikationscentralen vid 20.08 på kvällen. Flera chockade Ikea-kunder hade då bevittnat rånet.

– Gärningsmännen ska ha försvunnit på moped och ett stort antal patruller letar nu efter dem, säger Björn Engström vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Vid 22.30-tiden greps två personer misstänkta för rånet – men släpptes tidigt på onsdagsmorgonen.

– Det finns inget i nuläget som styrker att de hade något med rånet, säger Richard Andersson, stationsbefäl på Södertörnspolisen.

På onsdagsmorgonen hade fortfarande inte mopeden hittats. Polisen har inga misstänkta för rånet.

– Men det finns film från platsen som vi har börjat titta på i natt. Vi fortsätter med det idag och väntar på analysen av den tekniska undersökningen, säger Richard Andersson.

Väktare slagen i huvudet

Han berättar att två väktare som befann sig inne i kassakontoret när explosionen inträffade har förts till Karolinska sjukhuset.

– Den ene har fått hörselskador och den andre har fått ett slag i huvudet av rånarna, säger Björn Engström.

Flera vittnen uppger för Aftonbladet att de hörde kraftiga smällar. En av dem som befann sig på platsen var Aftonbladets medarbetare Nils Höglander.

– Jag hörde en smäll och sedan skrek en ur personalen "backa, backa" och nån annan skrek "spring". Sen hörde jag ytterligare minst en smäll, säger han.

Kraftiga explosioner

Nils Höglander beskriver explosionerna som mycket kraftiga och Ikea-personalen och de kunder som befann sig nära utgången reagerade direkt.

– Men folk var lite avvaktande först. Det rådde ingen panikstämning även om några var skärrade.

Själv sprang Nils Höglander tillbaks genom butiken och lyckades på egen hand öppna upp en nödutgång och komma ut på baksidan av byggnaden.

Oklart byte

Enligt polisen fick rånarna med sig ett byte från platsen, men hur mycket eller vad det handlar om är ännu oklart.

Stockholmspolisen uppger att de två väktarna, enligt sjukhuset, inte ska vara allvarligt skadade.

Enligt vittnen var männen beväpnade med automatvapen.

Tipsa |
Aftonbladet