Aftonbladets team chattade från Léogane

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-17

”Den högsta byggnaden här var skolan. Den rasade. Alla barn dog”

Eleverna i Léogane hade klätt upp sig i sina finaste kläder på minnesgudstjänsten för sina klasskamrater. Alla elever i eftermiddagsklassen dog.

LÈOGANE/STOCKHOLM. De har besökt dödens stad.

Léogane, väster om Haiti, är platsen som Gud glömde.

– Vi har åkt mil efter mil för att komma hit. Det enda jag kan säga är att allt – precis allt – har varit förstört längs vägen, säger Aftonbladets fotograf Urban Andersson.

Aftonbladets utsända Staffan Lindberg, reporter, och Urban Andersson, fotograf.

Hjälpsändningarna har börjat komma till Haitis huvudstad, Port-au-Prince. Läkare utan gränser genomförde i går 90 operationer på en dag.

Men bara fem mil västerut, vid jordbävnngens epicentrum Leogane, finns ingen hjälp att få.

– Vi förstod snabbt när vi kom hit att de inte fått någon hjälp över huvud taget. Inga hjälporganisationer, ingenting, har kommit hit än, säger Urban Andersson.

Alla elever dog

Vid ettiden chattade han med Aftonbladets läsare. En av frågorna var vilken stad som var värst drabbad, Port-au-Prince eller Léogane.

– Port-au-Prince, för att det är en annan typ av husstruktur. I huvudstaden finns det fler stora hus som ha rasat och därmed orsakat mycket stor skada. Léogane hade mer kåkstäder och mindre hus.

Stadens största byggnad var skolan. Eleverna var uppdelade i en för- och en eftermiddagsklass. Eftermiddagselverna var i skolan när jordbävningen slog till. Alla dog.

– Men vi har ingen aning om exakt hur många som är döda. Det finns inga siffror, ingen statistik. Hela infrastrukturen ligger ju nere, säger Urban Andersson.

Bensin i Coca Cola-flaskor

Flera läsarfrågor handlade om varför det är så svårt för hjälpen att komma fram, när journalisterna lyckas.

– Det här är ju en ö, att få in tunga fordon är svårt. Det är mängder av stora resurser som behövs, och de måste väl förmodligen fraktas med sjöfart, men det tar ju tid. Vi har ju en liten jeep, som är betydligt enklare att navigera …sedan är ju bränsle en bristvara, ska man tillägga. Bensin säljs i coca cola-flaskor på svarta marknaden. I går köpte vi bensin ur en hink, säger Urban Andersson.

Följ ämnen i artikeln