Ångrar du dig, Blair?

Utfrågningen Tony Blairs chans att återupprätta sin heder och karriär

Tony Blair har i dag chansen att återupprätta sin heder och blåsa nytt liv i sin politiska karriär.

Då måste han svara trovärdigt på tre frågor.

Hur kom han fram till att invasionen av Irak var laglig? Vilka bevis fick han se på att Saddam hade massförstörelsevapen? Ångrar han sig?

Med spänning har Storbritannien och omvärlden sett fram emot den förre premiärministerns framträdande inför den utredning om invasionen av Irak som leds av Sir John Chilcot.

Utfrågningarna har pågått sedan i november.

Officiellt är målet med utredningen att ge slutgiltigt svar på alla frågor om hur och varför Storbritannien beslöt sig för att delta i det amerikanska krigsäventyret.

Sopa under mattan

I själva verket är det som med många politiskt tillsatta utredningar; ett försök av makthavarna att sopa en obekväm fråga under mattan.

De avsevärda brittiska förlusterna i kriget har hållit liv i kritiken mot Irakkriget. Gordon Brown ville undvika att det skulle bli en huvudfråga i nyvalet som han vet måste ske senast i sommar.

Brown begärde att förhören i första hand skulle hållas bakom stängda dörrar "av hänsyns till rikets säkerhet". Under förödmjukande former tvingades han att ändra sig.

Nu har han dessutom själv blivit kallad att vittna i februari eller mars. Brown riskerar att få kriget i knäet precis lagom till att valrörelsen drar igång. Precis det han ville undvika.

Tony Blair bekymrar sig mer om sitt politiska eftermäle som blivit hårt smutsat av Irakkriget. Få minns länge att han frälste Labour och var mannen bakom den tredje vägens politik, det mellanting mellan socialism och kapitalism som partier över hela världen anammat.

Knähund?

Man minns Tony Blair som George W Bush knähund som var beredd att offra allt för vänskapen med den amerikanske presidenten. Trots ett extremt hårt motstånd på hemmaplan satsade han hela sin politiska prestige på att driva igenom ett brittisk deltagande i invasionen av Irak.

Irakkriget gjorde Blair extremt impopulär, knäckte hans politiska karriär och tvingade bort honom från makten i förtid. Sedan dess har han tjänat stora pengar på att föreläsa men hans karriär i övrigt har gått i stå.

Irakkriget har fortsatt stänka på honom. Säkert spelade det in när han inte fick posten som EU:s nye president. Hans försök att medla i Mellanöstern har gått pinsamt dåligt.

Blair har inte fått den roll som internationell statsman som han så hett eftertraktade.

Hans chans till comeback ligger i att han lyckas svara trovärdigt och ärligt på Chilcots frågor i dag.

Var det så att Tony Blair egentligen redan i april 2002 på Bush ranch i Texas lovade presidenten att ställa upp på en invasion av Irak? Även om han utåt hävdade att han inte fattat några beslut.

Vägrar

Hur drog Blair slutsatsen att det fanns laglig grund för en invasion trots att FN vägrade ställa sig bakom? Och trots att hans egen högste juridiske rådgivare upprepade gånger varnade honom för att en invasion var olaglig.

Vilka uppgifter låg till grund för Tony Blairs påstående att Saddam Hussein inom 45 minuter kunde attacker omvärlden med massförstörelsevapen? Var de så att han pressade underrättelsetjänsten att övertolka sina informationer?

Förmodligen kommer Tony Blair att på sitt intensiva och vältaliga sätt än en gång försöka övertyga allmänheten om att det var rätt att invadera Irak. Att han var övertygad om att Saddam verkligen hade massförstörelsevapen.

Vilket är precis vad han inte borde göra om han vill rehabilitera sig själv.

Inför de anhöriga till stupade i Irak - vilka utgör en tredjedel av åhörarna i förhörssalen - och alla andra kommer han att framstå som en man som talar mot bättre vetande.

Mannen som vägrar ångra sig.