Nu är reglerna om amorteringskrav klara

Publicerad 2016-04-20

Finansinspektionen lägger fram sitt slutliga förslag

Finansinspektionen lämnar i dag sitt slutliga förslag om nya amorteringsregler till regeringen.

Bolån ska amorteras till 50 procent av bostadens värde.

De nya kraven gäller från 1 juni men bostäder som köps innan dess omfattas inte av de nya reglerna.

Turerna kring de nya amorteringsreglerna har varit många. Finansinspektionen (FI), som har i uppdrag att arbeta fram reglerna, har ändrat innehållet flera gånger. Men i dag läggs det slutliga förslaget fram för regeringen.

Som tidigare känt ska bolån amorteras till 50 procent av bostadens värde. Syftet är att dämpa hushållens höga skuldsättning. Reglerna gäller för alla banker och kreditmarknadsföretag från 1 juni i år.

Detaljerna klarnar

I och med att Finansinspektionen lämnar sitt förslag börjar det klarna mer i detalj hur amorteringskraven påverkar låntagarna.

Tidigare har det varit oklart om reglerna omfattar bostäder som köps före 1 juni, men där bolånet tecknas senare. I förslaget blir nu tydligt att så inte är fallet.

Vad som ska gälla för nyproducerade bostäder har också varit oklart. I det nya förslaget skriver Finansinspektionen att nyproducerade bostäder undantas från amorteringskravet de första fem åren – men bara för den första ägaren.

Undantag för tilläggslån

Finansinspektionen har också ändrat sig om tilläggslån – till exempel om man ökar sitt bolån för att renovera köket. Enligt det nya förslaget får de lånen speciella regler, där man kan välja att amortera av bara på den nya delen av lånet eller på det totala lånebeloppet.

I förslaget ingår också möjlighet att slippa amortering tillfälligt om man till exempel drabbas av arbetslöshet eller dödsfall i familjen.

Reglerna gäller alla banker och kreditmarknadsföretag från och med den 1 juni 2016.

Följ ämnen i artikeln