FBI släpper rapport: ”Clinton har agerat extremt vårdslöst”

Publicerad 2016-09-03

FBI har släppt sin rapport från utredningen av presidentkandidat Hillary Clintons användning av sitt privata mejlkonto under tiden som utrikesminister.

I förhör säger hon minst 39 gånger att hon ”inte minns” på frågor som bland annat handlar innehållet i specifika mejl, skriver CNN.

Efter att det avslöjats att Hillary Clinton använt en privat server och mejladress i tjänsten har FBI utrett hennes användande av det privata kontot.

Trots att hon själv tidigare hävdat att hon aldrig har hanterat hemligstämplade uppgifter från kontot, säger FBI:s rapport att åtminstone 110 av de 30 000 mejl, som hon till slut har lämnat över, innehöll hemligstämplade uppgifter.

Visste inte skillnad på hemlighetsklasser

Dessutom visar förhörsanteckningar att hon inte visste skillnaden mellan olika hemlighetsklasser och att hon litade på att anställda inte skickade hemliga uppgifter till den privata adressen.

FBI-rapporten visar att försök till dataintrång gjorts på Clintons privata server, och trots att inga bevis finns för att intrånget ska ha lyckats har Clinton fått stark kritik för sitt sätt att hantera mejlen.

– Hon och hennes stab har agerat extremt vårdslöst, säger FBI-chefen James Comey.

I förhör säger Clinton att hon inte minns någon utbildning eller genomgång av hantering av hemligstämplad information. På frågor om detta och om innehållet i specifika mejl säger hon att hon ”inte minns” minst 39 gånger.

”Inte trovärdigt”

Donald Trump och Republikanerna menar att rapportern förstärker bilden av Clinton som oärlig och oetisk.

"Hillary Clintons svar till FBI gällande hennes privata mejlserver är inte trovärdiga” säger Trump i ett uttalande.

”Hennes svar står i direkt motsats till vad hon sagt till det amerikanska folket. Efter att ha läst dokumentet förstår jag inte hur hon har undgått åtal”.

Men i ett uttalande från Hillary Clintons kampanjorganisation säger man att man är nöjd med rapporten.

– Hennes användande av ett privat mejlkonto var uppenbarligen ett misstag, som hon tagit ansvar för, men dokumenten visar tydligt varför Justitiedepartementet inte fann grund för att gå vidare med fallet, säger Clintons pressekreterare Brian Fallon.