Här attackeras polisen med stenar

Uppdaterad 2016-05-27 | Publicerad 2016-05-26

Flera gånger i veckan utsätts polis och räddningstjänst för stenkastning i tjänsten.  

Aftonbladet kan nu visa hur det ser ut från polisens perspektiv när maskerade gäng går till attack med knytnävsstora stenar.

– Situationerna är livsfarliga, säger Erik Ahnlund, gruppchef inom Stockholmspolisen.

För blåljuspersonal som arbetar i de områden som polisen pekar ut som särskilt utsatta har stenkastning och skadegörelse av tjänstefordon blivit vardag.

Polisens egna filmer visar hur den vardagen kan se ut.

Den 22 maj förra året hittade polisen ett lager av brandbomber i ett garage i Tensta. Enligt en poliskälla attackerades sedan polisen på plats i två omgångar under upploppsliknande former.

Ett av klippen visar hur en polisman tvingas fly mot säkerhet. Efteråt beklagar han sig för en kollega och uppger att han träffats av en av stenarna som ven under kvällen.

– Han träffades av en sten i ryggen så att blodvite uppstod, säger en polis.

”Upplever enorm frustration”

Det är först när polisen avlossar varningsskott som angriparna skingras.

Polisen tror att upploppet var en reaktion mot tidigare ingripanden mot narkotikahandeln i området. Enligt en källa med insyn fanns det flera misstänkta i ärendet men förundersökningen lades ned då den tekniska bevisningen ansågs vara för svag.

– När vi väl lyckas gripa någon blir det sällan några straff om det ens går till åtal. Jag och många av mina kollegor upplever en enorm frustration, säger en polis som jobbar i området.

Stenkastningen i Tensta, som ingår i lokalpolisområde Järva, och som fångades av polisens kameror, är inte unik. Händelser inträffar över hela landet och de senaste veckorna har flera uppmärksammade fall ägt rum, bland annat i Norrköpings utkant.

Från Järvaområdet har Arbetsmiljöverket bara i år tagit emot över 20 anmälningar om att patruller utsatts för attacker samt drabbats av skadegörelse, enligt en kartläggning som DN nyligen gjorde.

Utsätts flera gånger i veckan

Flera av händelserna klassas som mycket allvarliga.

– Vi blir utsatta flera gånger i veckan, ibland kan en patrull drabbas fler än en gång på ett pass. Bara i fredags hade vi sju händelser med stenkastning. Vi har haft tur som inte skadats allvarligt, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

Erik Ahnlund är gruppchef för en gatulangningsgrupp i Rinkeby som gör ingripanden i hela Järvaområdet. Han har utsatts för stenkastning vid flera tillfällen.

– Ofta är det livsstilskriminella som vill få bort oss från sitt område. Situationerna är livsfarliga. Det handlar om knytnävsstora stenar, säger Ahnlund.

Lokalpolisområdeschefen Niclas Andersson och gruppchefen Erik Ahnlund tror båda att ökad närvaro är en av vägarna framåt.

– Vi får inte ge upp och låta oss tryckas bort av stenkastning. Även om vi är hårt ansatta är de stora förlorarna människorna som bor i områdena. Det finns många goda krafter som måste få utrymme att växa, säger Ahnlund.

Särskilt utsatta områden

Polisens nationella operativa avdelning (NOA) har karlagt utsatta områden i Sverige.

Rapporten visade att 15 områden sågs som särskilt utsatta och sex av dem klassades som riskområden.

Brottsligheten i områdena kan vara våldshandlingar, upplopp eller narkotikahandel som påverkar de boende direkt eller indirekt. Enligt rapporten var det även svårt för polisen att jobba i vissa av områdena på grund av risken att bli utsatt för stenkastning, annan våld eller hot.

De särskilt utsatta områden är:

  Vivalla, Örebro

  Hallunda/Norsborg, Botkyrka

  Husby, Stockholm

  Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

  Rinkeby/Tensta, Stockholm

  Araby, Växjö

  Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

  Södra Sofielund, Malmö

  Bergsjön, Göteborg

  Biskopsgården, Göteborg

  Gårdsten, Göteborg

  Hammarkullen, Göteborg

  Hjällbo, Göteborg

  Lövgärdet, Göteborg

  Skäggetorp, Linköping

Följ ämnen i artikeln