Polisen: Därför ska du inte sprida misshandelsvideon

Publicerad 2016-04-15

På sociala medier sprids just nu en film på en misshandel där minderåriga är inblandade. Polisen i Huddinge som utreder händelsen har nu gått ut med en uppmaning till alla att tänka ett steg längre innan man sprider videon vidare.

– Varje visning av den här filmen på sociala medier innebär ytterligare en kränkning av den utsatta flickan, skriver de i ett Facebookinlägg.

Just nu håller ungdomsutredarna på lokalpolisen i Huddinge på att utreda ett ärende där några minderåriga flickor misshandlat en annan minderårig flicka. Misshandeln fångades på film, en film som Aftonbladet skrivit om där samtliga inblandade censurerats. Dessvärre sprids just nu den ocensurerade filmen som ett löpled på sociala medier, vilket Polisen Huddinge skriver om i ett Facebookinlägg: "Många som sprider filmen gör det som ett led i att visa sin avsky för handlingen och sin sympati för den utsatta flickan".

Tänk ett steg längre

Men nu ber Polisen folk att tänka ett steg längre: "Varje visning av den här filmen på sociala medier innebär ytterligare en kränkning av den utsatta flickan. Den traumatiska händelsen vevas om och om igen på nätet vilket innebär att misshandeln så att säga fortgår långt efter att den avslutades. Det är självklart också mycket jobbigt för flickans föräldrar och andra anhöriga att filmen sprids på nätet".

Brottsligt att uppmana till brott

Polisen uppmanar även att alla bör tänka vad och hur man kommenterar. Man kan begå ett brott genom att skriva direkta hot – eller så man uppmanar andra till att ta saken i sina egna händer: "Ansvariga myndigheter ansvarar för alla aspekter i detta ärende. Att hota, ofreda, misshandla eller uppmana till brott är brottsliga gärningar".

"Hjälp oss hjälpa"

Dessutom kan hatiska kommenterar piska upp en stämning som leder till nya brott. Det finns också en risk att oskyldiga pekas ut som gärningspersoner. Därför ber polisen alla att höra av sig till dem istället för att lämna tips i kommentarsfältet: "Polisen kan inte stoppa spridningen av filmen eller olämpliga budskap – hjälp oss hjälpa!"