MP:s plan: Attackera Reinfeldt för Obama-svek

Publicerad 2014-01-15

Miljöpartiet har planerat en attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under onsdagens partiledardebatt.

Åsa Romson (MP) ska anklaga statsministern för att ha svikit Barack Obama.

– Det är tråkigt att inte Reinfeldt vill spela i samma liga som honom, säger Åsa Romson.

När det blir språkröret Åsa Romsons tur att replikera Fredrik Reinfeldt under partiledardebatten i riksdagen har hon strategin klar för sig.

Hon kommer att rikta in sig på att statligt styrda Vattenfall bygger nya kolkraftverk i Tyskland. Därmed anser Åsa Romson att Fredrik Reinfeldt bryter mot det löfte som han och de andra nordiska statscheferna gav president Barack Obama vid Sverigebesöket.

– Det man lovade var att inte fortsätta finansiera kolkraft och det hänger ihop med att kolkraften är nyckelfråga i hela klimatdebatten. Löftet var viktigt att se, det var någonting som hade kunnat bli ett bra inspel, säger Åsa Romson.

– Obama har ju växlat upp sitt klimatarbete och varit lite av ett föredöme, det är tråkigt att inte Reinfeldt vill spela i samma liga.

Kan inte det här ha planerats innan löftet gavs?

– Planerna har funnits, men det är upp till varje regering att ge tydlig styrning om hur Vattenfall ska utvecklas.

I en debatt i höstas sa finansmarknadsminister Peter Norman (M) att regeringen inte ska ingripa i planerna på nya kolgruvor och att det är en fråga för Vattenfalls styrelse. Han sa då också att Vattenfalls omställning måste ske långsiktigt för att minska risken för kapitalförstöring.