Föremål har setts i södra korridoren

Uppdaterad 2014-03-23 | Publicerad 2014-03-22

Efter rapporter om nya föremål i havet väcks nu hoppet om att hitta flight MH370.

Kina har släppt nya satellitbilder - och i havet utanför Australien har en lastpall skymtats av flygplanspersonal.

– Förhoppningsvis kan vi vara på väg att få reda på vad som hänt med detta olycksförföljda plan, säger Australiens premiärminister Tony Abbott.

Ett antal små föremål upptäcktes under lördagen i Indiska oceanen utanför Australien.

Enligt uppgifter till Sky News finns det misstänkta föremålet cirka 120 km från platsen där myndigheterna tidigare letat.

Fartyg och flera flygplan letade febrilt efter föremålet under lördagen, men avbröt enligt australiensiska myndigheter sitt sökande under eftermiddagen utan några resultat.

"Under lördagens sökinsats observerade ett civilt flygplan ett antal små föremål med blotta ögat, bland annat en träpall, inom en radie av fem kilometer", skrev australiensiska säkerhetsmyndigheten AMSA i ett offentligt meddelande vid midnatt, lokal tid.

Togs för fyra dagar sen

Kinesiska satellitbilder togs den 18 mars, två dygn efter de senaste bilderna publicerades. Med hänsyn till havsströmmar i området förefaller det inte omöjligt att det kan vara samma föremål som siktats, enligt experter som Washington Post talat med.

– Kina har nya satellitbilder på flytande objekt som kan komma från den saknade flight MH370, sa Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein på en presskonferens i Kuala Lumpur under lördagen.

Under söndagsmorgonen, lokal tid, kommer sökandet återupptas.

– Det är alldeles för tidigt att säga något definitivt, men uppenbarligen har vi nu haft ett antal väldigt troliga ledtrådar och hoppet ökar. Förhoppningsvis kan vi vara på väg att få reda på vad som hänt med detta olycksförföljda plan, säger Australiens premiärminister Tony Abbott i ett uttalande i Australien.

"Reflekterar ljus"

Tony Johanson, expert på Satellitdata och kartografi på Metria som jobbar med geografisk informationsteknik, menar att man inte kan utesluta att bilden föreställer en vrakdel från det försvunna MH370.

– Det ser ju ut som en liten vinge på bilden, men det är jättesvårt att säga. Vatten blänker ju och reflekterar ljus, vilket gör att bilden blir svår att avläsa.

Bilden kommer från den kinesiska satelliten "Gaofen-1" som är specialiserad på högupplösta bilder och så kallad "near-real-time-teknologi".

– Den kan lokalisera objekt som är så små som en meter. Så det kan nog stämma att objektet är cirka 22 meter. Samtidigt är det alltid svårt att bedöma saker som uppstår på vattenytan, det flyter omkring så mycket saker i vattnet att det blir som att hitta en nål i en höstack.

36 000 kvadratkilometer

Jakten på MH370 är nu inriktad på ett 36 000 kvadratkilometer stort område i Indiska oceanen. Flygplan från australiensiska och nya zeeländska flygvapnet, två civilflygplan och två fartyg sökte av området under lördagen.

De involverade flygplanen sökte av havsytan visuellt, men försökte även identifiera signaler från den svarta lådan.

Ett arbete som blir allt mer desperat.

Enligt experter kan flygplanets svarta låda snart sluta sända ut signaler om var den befinner sig.

Utrustningen skickar ut signaler som kan identifieras på 25 kilometers håll och är dessutom konstruerad för att fungera på 6 000 meters djup, skriver australiensiska medier.

Men signalerna skickas bara ut i mellan 15 och 30 dagar – vilket innebär att tiden är på väg att rinna ut.

Samtidigt ökar nu oron för att cyklonen Gillian som är på väg mot området ska försvåra sökandet. Cyklonen som klassas som en kategori 1-cyklon har redan vållat förödelse på Julön, 1 290 kilometer nordväst om Australien, skriver brittiska Metro.

– En cyklonvarning har gått ut för den tropiska cyklonen Gillian, som ligger i den södra korridoren. Mycket starka vindar och grov sjö väntas i dag, sa Malaysias transportminister Hishammuddin Hussein.

Han passade också på att tacka de personer som involverat sig i sökandet.

– Jag skulle vilja ägna en särskild hyllning till de män och kvinnor från alla länder som försätter sig i fara i sökandet efter MH370.