Han lurade döden sex gånger – nu saknas han

Publicerad 2014-03-28

Han övergavs som litet barn, blev påkörd av en lastbil och har överlevt tre hjärtattacker.

Nu räknas den 76-årige konstnären Liu Rusheng till en av de saknade ombord på flyg MH370.

Han och 19 kollegor sörjs nu av kinesiska konstvärlden.

76-årige konstnären Liu Rusheng är en av se saknade på flight MH370

Liu Rusheng, 76, var den äldsta av de 239 passagerarna som klev ombord på det olycksaliga MH370 den 8 mars.

Med sig hade han 19 konstnärskollegor som just lämnat en utställning i Kuala Lumpur. Nu vet ingen var de finns.

Och 76-åringen har varit nära döden flera gånger förut.

I en uppsats på sin hemsida, som Wall Street Journal refererar till, beskriver 76-åringen hur han lurat döden hela sex gånger. Den första gången när han som spädbarn övergavs av sina föräldrar under en japansk invasion av Kina 1937.

Några år senare, när han skulle lära sig att cykla, blev han påkörd av en lastbil var nära att mista livet ännu en gång. Han fastnade under lastbilen och drogs längs med gatan men klarade sig.

"Ett högre värde på livet"

Några år senare drunknade han nästan under en simtur med sina vänner och som vuxen har han överlevt hela tre hjärtinfarkter. Den första under en joggingtur 1971 och den sista i sitt eget hem 1993, då han lyckades överleva genom att själv ta sig till sjukhuset på cykel.

– Efter att ha lurat döden flera gånger sätter jag ett högre värde på livet, skrev Rusheng i uppsatsen som cirkulerat på flera nätsajter efter försvinnandet av MH370.

Ödmjuk och livsglad

Den kinesiske Liu Rusheng beskrivs av sina kollegor som en ödmjuk och livsglad man. Han har gjort sig känd för sina målningar i kycklingar i akvarell i svart och vitt.

– Han var en exemplarisk konstnär och hade en fantastisk teknik och han hade många vänner, säger Ma Yongan, ordförande av Kinas kalligrafi- och konstnärsförbund till Wall Street Journal.

Representanter för konstnärskollektivet Chinese Art skriver på sin hemsida att de saknade konstnärerna är framstående namn inom kinesisk konst och kalligrafi och att de var på väg tillbaka till Peking efter en konstuställning i Kuala Lumpur när planet försvann spårlöst över Indiska oceanen. Utöver de 19 konstnärerna fanns tio andra personer, anhöriga och organisatörer, ombord på planet.

Följ ämnen i artikeln