Riskerar dödsstraff för mord på pojkvännen

Publicerad 2013-01-03

Jodi Arias riskerar dödsstraff för mordet på hennes pojkvän Travis Alexander.

Jodi Arias skar halsen av sin pojkvän, högg honom 27 gånger och sköt honom i huvudet.

Nu riskerar hon att dömas till döden för det brutala mordet.

Men kvinnan nekar till brottet och menar att hon handlade i självförsvar.

Det var i juli 2008 som Travis Alexander hittades död i duschen i sitt hem i staden Mesa i den amerikanska delstaten Arizona. Hans flickvän Jodi Arias, 32, har suttit häktad ända sedan det brutala mordet begicks.

Ändrade sin historia

Först påstod hon att hon inte hade varit i lägenheten vid tidpunkten för mordet och senare sa hon att hon hade bevittnat hur två personer överföll Alexander.

Men polisutredarna hittade en film i Alexanders lägenhet som visade hur paret haft sex precis före mordet och senare kunde man också se bilder på Alexanders blodiga kropp. När Arias ställdes mot de bevisen erkände hon till sist att hon att hon hade dödat sin pojkvän. Men hon nekar till mord och menar att hon handlade i självförsvar.

Försökte bryta förhållandet

Paret träffades för sex år sedan, blev kära och inledde ett förhållande. Travis Alexander var troende mormon och Jodi Arias konverterade till religionen för att stärka deras förhållande. Men efter några månaders dejtande försökte han avsluta förhållandet eftersom att han inte tyckte att Arias var någon han ville gifta sig med.

Enligt Alexanders vänner började Arias förfölja honom och bryta sig in i hans hus, krypa ner i hans säng och försöka förföra honom, något som Arias nekar till. I stället påstår hon att Alexander misshandlade henne både mentalt och fysiskt under hela deras förhållande och att hon till sist kände sig tvungen att agera för att skydda sig själv.

Kan dömas till döden

Åklagarna i domstolen i Arizona köper inte Jodi Arias historia och yrkar på att hon ska fällas för mord enligt första graden, vilket innebär att ett mord är planerat och särskilt allvarligt, en brottsrubricering som också kan ge dödsstraff. Åklagarna menar att mordet på Travis Alexander var mycket brutalt och att Jodi Arias därför bör dömas till döden.