Spektakulär diamantkupp på flygplats

Publicerad 2013-02-19

Beväpnade rånare utklädda till poliser stal diamanter värda flera hundra miljoner kronor vid en kupp mot Bryssels flygplats i igår.

Det spektakulära rånet genomfördes när diamanterna skulle lastas ombord på ett flygplan.

Polisen jagar nu åtta misstänkta gärningsmän.

Det var igår kväll som rånarna slog till mot Bryssels flygplats i Belgien.

De tungt beväpnade rånarna, maskerade och utklädda till poliser, tog sig in på området genom att göra ett hål i ett staket, skriver nyhetsbyrån AP.

Sedan körde rånarna in två fordon till flygplansplattan och slog till mot en säkerhetstransport med diamanter som höll på att lastas på schweiziskt passagerarplan med destination Zürich.

Gick snabbt

En talesperson vid flygplasten i Bryssel, Jan Van Der Cruisse, säger till AP att rånkuppen genomfördes precis innan planet skulle lyfta.

Rånarna ska efter att de tagit sig ur sina bilar ha "viftat med armarna", tagit bytet och sedan försvunnit från platsen.

En anonym taleskvinna för Antwerpen World Diamond Center (AWDC), är kritisk till det som skett.

– Det är oroande att något sådant här kan hända på flygplatsen, att ett beväpnat gäng kan ta sig till ut på landningsbanan, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Flygplatsens talesperson kan inte förklara hur området kunde vara så sårbart för en sådan här rånkupp.

– Vi rättar oss efter väldigt strikta regler, säger Van Der Cruisse till AP.

Efter kuppen ska rånarna ha flytt samma väg de kom in och sedan ha försvunnit bort i mörkret.

Enligt belgiska myndigheter avfyrades inga skott och ingen människa skadades vid rånet, som ska ha gått väldigt snabbt och varit över på bara några minuter.

”Gigantisk summa”

Enligt uppgift till AFP ska rånarna endast ha fått med sig delar av diamantlasten, men trots det rör det sig om ett enormt värde.

Till en början kom det uppgifter om att värdet av rånbytet var så högt som 465 miljoner dollar, men det siffran ändrades sedan. Nu uppskattas det till 50 miljoner dollar, vilket motsvarar nära 320 miljoner svenska kronor.

Det ska enligt AFP vara den största diamantstöten genom tiderna.

– Vi talar uppenbart om en gigantisk summa, säger Caroline De Wolf vid AWDC, en sammanslutning av världens diamanthandlare, till AP.

Den bilden bekräftas också på svensk mark.

– Det låter helt klart som ett av de större beloppen genom tiderna, säger Björn Ek, rånexpert på svenska Rikskriminalpolisen, till TT.

”De var proffs”

Anja Bijens vid Bryssels åklagarmyndighet beskriver de åtta maskerade och tungt beväpnade rånarna som proffs.

– Det här var inget vanligt rån. De var väl förberedda.. de var professionella, säger hon till AFP.

Att rånare kommer över enbart diamanter är väldigt ovanligt och har enligt Björn Ek bara hänt ett fåtal gånger förut. Då vid större mässor, men aldrig i den omfattning som vid rånet i Bryssel.

– Att det sker på flygplatsen tyder på att de har bra insiderinformation. Det är ingen slump att man prickar en sådan här leverans. De har dessutom säkert haft klart för sig vem som ska ha diamanterna, säger Björn Ek till TT.

Centrum för diamanthandel

Flygplatsen i Bryssel ligger bara en knapp timmes färd från Antwerpen som är centrum för världens diamanthandel. Varje dag transporteras stenar värda drygt 1,2 miljarder kronor till och från staden, skriver TT.

Rånarna ska ha fått med sig oslipade rådiamanter som var på väg från Antwerpen till Zürich. Efter rånkuppen ställdes flygningen till Zürich in.

Enligt AP ska polisen under måndagskvällen ha hittat en utbränt fordon i närheten av flygplatsen, men i övrigt ska man inte ha några spår efter de åtta misstänka gärningsmännen.