Lunds universitet öppnar igen efter hotet

Publicerad 2015-10-12

Efter hotet på appen Jodel: Nu har Lunds universitet slagit upp sina portar igen.

Det skriver universitetet på sin hemsida.

Orsaken är ny information från polisen.

Det var i helgen som ett hot mot Lunds universitet framfördes på appen Jodel.

Hotet löd: ”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”. Det var en nästan identisk formulering som användes i samband med skolskjutningen i Oregon i USA den 1 oktober. Då dödades tio personer.

Ledningen bestämde att hålla universitetet stängt i dag, trots att polisen inte bedömde hotet som skarpt.

Inte bara Lund

Strax före 16 meddelade universitetet att faran bedöms vara över. Nu har alltså portarna till universitetets lokaler öppnats igen.

Det beslutet har universitetsledningen fattat efter ny information från polisen.

På sin hemsida skriver universitetet att det inte bara är Lund som hotats. Redan i går kunde Aftonbladet berätta att liknande hot riktats mot flera lärosäten i landet, däribland universiteten i Uppsala och Örebro.

Verksamheten vid universitetet ska enligt planerna återgå till det normala i morgon.

Skolor stängdes

Under dagen har hotet dykt upp några gånger till på Jodel, som kan liknas vid en anonym anslagstavla där det bara går att se uppdateringar från människor som befinner sig i närheten.

Inget av hoten har dock betraktats som skarpa av polisen.

I Skutskär utrymdes två skolor efter att någon skrivit ”Gå inte till skolan” på Jodel. Även det meddelandet avfärdades av polisen.

– Det är bättre att agera än att inte agera. Om det skulle hända något, och jag inte utrymt efter hoten, så skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv, säger rektorn på en av de stängda Skutskär-skolorna till unt.se.